Cestovanie

Tipy pre cestovanie s ťažko alergickými deťmi

"Pre rodičov detí, ktoré trpia vážnymi alergiami je plánovanie kľúčom bezpečnej dovolenky. "

Zuzana Onufer, 5. augusta 2015 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Kým viacero detí trpí alergiami s miernymi príznakmi, sú aj také, ktorým alergén spôsobuje ťažké problémy, dokonca aj smrť. Ich reakcia na arašidy, krevety, mlieko, bodnutie včelou alebo na srsť mačky im môže vyvolať anafylaktický šok. Príznakmi sú problémy s dýchaním, bolesť na hrudníku, opuchy alebo zvracanie. Vtedy je potrebné ihneď vyhľadať lekársku pomoc, pričom ako prvá pomoc sa používa injekcia adrenalínu. Rodičia takýchto detí sú obzvlášť opatrní a obávajú sa najmä cudzieho nepoznaného prostredia. Tu je niekoľko tipov pre cestovanie s ťažko alergickými deťmi.

Pred cestou


Overte si leteckú spoločnosť. Obráťte sa na ňu a zistite si, aké používa opatrenia pre zabránenie alergických reakcií svojich cestujúcich. Ak je napríklad vaše dieťa alergické na arašidy, opýtajte sa, či sa budú počas letu podávať, ak áno, či majú vyhradenú zónu, kde by sa dalo zabrániť styku s týmto alergénom. Alebo, ak je vaše dieťa alergické na domácich miláčikov, overte si, či psy alebo mačky cestujú spolu s cestujúcimi alebo sú v inom priestore lietadla.

Rezervujte si ranný let. Hladina alergénov je najnižšia v dopoludňajších hodinách, pretože väčšina leteckých spoločností čistí vnútrajšok lietadiel na konci pracovného dňa.

Zbaľte si vlastné jedlo. To je najlepší spôsob, ako predísť problémom. Presne viete, čo ste tam dali a ako ste to pripravili. Aj keby ste napríklad dostali jedlo, kde nie sú arašidy, jedlo mohlo byť pripravované v blízkosti arašidových produktov.

Rezervujte si hotel na mieru. Ak vaše dieťa trpí silnými reakciami na viaceré potraviny, je ťažké nájsť hotelovú reštauráciu, kde by sa stopercentne zabránilo prieniku stôp alergénov do jedál. Vyriešite to objednaním apartmánu, kde si budete môcť sami variť. Ak má vaše dieťa problémy s roztočmi, môžete si priniesť vlastné poťahy na matrace, ak je alergické na plesne, objednajte si izbu ďaleko od bazéna.

Nad rámec menu. Ak máte problém s potravinovými alergiami, avšak sami si variť nechcete, prebrázdite internet a nájdite hotel, ktorého reštaurácia zvlášť dbá na prípravu jedál, ktoré zodpovedajú potrebám alergikov.
Navštívte lekára. Skôr ako odcestujete, navštívte alergológa, ktorý posúdi zdravotný stav vášho dieťaťa, predpíše potrebné lieky a upozorní na prípadné riziká.

Balenie


Lieky. Starostlivo zabaľte dieťaťu všetky potrebné lieky, gély, prípadne aj adrenalínové injekcie. Všetko zbaľte do príručnej batožiny v originálnych obaloch, aby ste nemali problémy pri letiskovej kontrole. Je dôležité mať všetko vždy po ruke, aby ste vedeli na prípadné problémy včas reagovať.

Lekársky ID náramok. Vaše dieťa by malo vždy nosiť na ruke lekárske identifikačný náramok, na ktorom je popísaný jeho stav. V telefóne alergického dieťaťa by mal byť jasne zvýraznený kontakt na rodičov, na jeho lekára, ako aj núdzové telefónne čísla.

Počas letu


Informujte letušku. Akonáhle nastúpite do lietadla, informujte letušku o alergii vášho dieťaťa a pripomeňte jej opatrenia, ktoré ste vopred dohodli s leteckou spoločnosťou. Urobte tak, aj keď ste to už raz povedali pri rezervácii letu.

Vždy pripravený. Majte po ruke potrebné lieky dieťaťa, ako aj spomínané adrenalínové injekcie. Nezabudnite ani na vlhčené obrúsky, ktorými poutierate lakťové opierky.

Zdroj: webmd.com

ODPORÚČAME AJ:
Hradný vrch nad Divínom ukrýva dve jaskyne
Dovolenka v trópoch: Zistili sme, kedy je vhodné ísť na ňu s dieťaťom
Extrémne športy si vyžadujú špeciálne poistenie
Skalné previsy či jaskyne turistu pred bleskami neochránia
Vtip o bombe na letisku zábavný nie je, spôsobí poplach

Komentáre