Cestovanie

Vtip o bombe na letisku zábavný nie je, spôsobí poplach

"Policajný zbor i zástupcovia bratislavského letiska odporúčajú cestujúcim, aby sa na letiskách zdržali akejkoľvek terminológie súvisiacej s bombami. "

TASR, 28. júla 2015 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Aj nevinná poznámka o bombe na letisku je pre políciu dôvodom spustiť rozsiahlu bezpečnostnú akciu. Polícia na túto skutočnosť upozorňuje v súvislosti s častými prípadmi, keď cestujúci v návale dovolenkovej eufórie utrúsia na letisku vtipy o bombách, granátoch či atentáte.

"Za ohrozenie bezpečnosti leteckej dopravy je považované akékoľvek vyhlásenie cestujúceho či osoby prítomnej na letisku, že má pri sebe bombu alebo že sa na letisku bomba nachádza," vysvetlila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PPZ) Denisa Baloghová.

"V takomto prípade sa okamžite celý vybavovací proces na letisku zastaví, vrátane vybavovania na check-ine, pri nástupnej bráne či na bezpečnostnej kontrole a treba počítať aj s meškaním letu či viacerých letov," dodala hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Veronika Ševčíková.

Viceprezident PZ Ľubomír Ábel spresnil, že polícia, ktorá zasahuje aj s pomocou psovodov a pyrotechnikov, môže pri kontrole priestoru a batožiny nariadiť aj evakuáciu terminálu.

Policajný zbor i zástupcovia bratislavského letiska odporúčajú cestujúcim, aby sa na letiskách zdržali akejkoľvek terminológie súvisiacej s bombami. Vyvarovať by sa mali aj obdivných vyjadrení typu: "Toto letisko je bomba!"

"Takéto a podobné vyhlásenia môžu byť považované za šírenie poplašnej správy a za činy protiprávneho zasahovania v civilnom letectve," upozornila Baloghová a dodala, že v rámci priestupkového konania môže ten, kto takúto vetu vysloví, dostať od Dopravného úradu SR pokutu až do výšky 3300 eur.

ODPORÚČAME AJ:
Ženská obriezka je v kultúre Masajov najväčším dôvodom na oslavu
Kráľovce-Krnišov sú ideálnym miestom na aleternatívnu turistiku
Hľadáte dobrodružstvo? Navštívte podzemné jazero a stretnite medveďa
Z dovolenky z tretích krajín sa dá doviezť len určité množstvá tovaru

Komentáre