Cestovanie

Zdá sa vám Eiffelovka ďaleko? Jej mladšiu sestru nájdete v Prahe

"´Jako v mládi na Petřín´ spomína v piesni Sladké mámení speváčka Helena Vondráčková. Pražská vyhliadka je už roky obľúbeným cieľom turistov i domácich. "

Katarína Bačová, 26. októbra 2018 10:00
Vyhliadková veža Petřín patrí medzi najznámejšie turistické atrakcie Prahy. Foto: Webmagazín.sk/K. Bačová
K Parížu neodmysliteľne patrí Eiffelova veža, Praha má zase Petřín. Inšpiráciou pre vznik pražskej vyhliadkovej veže bola práve ikonická atrakcia hlavného mesta Francúzska. Skupinu turistov z Čiech na konci 19. storočia očarila na Svetovej výstave v Paríži natoľko, že sa domov vrátili odhodlaní postaviť si vlastnú Eiffelovku.

Turisti s víziou


Vo futuristickom článku Rozhledna na Petříně, obrázek z blízké budoucnosti Prahy prehovoril k verejnosti Dr. Vilém Kurz, jeden zo zakladateľov Klubu českých turistov. Vizionársky vykreslil Prahu ako moderné mesto, kde si človek môže zájsť na rozhľadňu. Mala stáť na najvyššom pražskom kopci Petřín. Predpovedal aj lanovku, ktorá mala ľudí vyviezť hore. Určil tiež termín – jeden rok.

Pozrite si fotogalériu:


Rýchlejší ako Parížania


Obrázok z budúcnosti bol vylíčený tak presvedčivo a atraktívne, že myšlienka ľudí zaujala a prispeli na stavbu. V roku 1891 uskutočnili prvý výkop. Architektonický návrh pochádzal z dielne Vratislava Pasovského, autormi konštrukcie boli František Prášil a Julius Souček z Českomoravské strojírny.

Eiffelovu vežu stavali dva roky, jej mladšiu sestru dokončili za necelé štyri mesiace. Treba však podotknúť, že pražská verzie slávnej veže je päťkrát menšia. Slávnostne ju otvorili 20. augusta 1891. Dokončili tiež lanovú dráhu na vodný pohon, neskôr pribudlo zrkadlové bludisko.

Uvidíte historické budovy a množstvo kostolov učupených okolo rieky Vltava či známe pražské mosty. Foto: Webmagazín.sk/K. Bačová


Na kopec bez námahy


Voľná kópia Eiffelovej veže meria vyše 63,5 m. Voľným okom ju zaregistrujete už na prechádzke v centre Prahy, no náročného výstupu na najvyšší pražský vrch sa obávať nemusíte. Lanová dráha stále funguje. Zo zastávky Újezd, prípadne Nebozízku, jazdí v pravidelných intervaloch počas celého roka až na obdobie jarnej a jesennej údržby. Platí na ňu obyčajný lístok z mestskej hromadnej dopravy.

Na Petřín sa môžete vyviezť lanovou dráhou. Foto: Webmagazín.sk/K. Bačová


Po schodoch, po schodoch


Len čo vystúpite z lanovky, ocitnete sa v očarujúcom parku. K veži vás dovedie zopár krokov. Lístok si zakúpite priamo na mieste.

Na rozhľadňu vedie 299 schodov, rovnaký počet zdoláte cestou dole. Pre starších či menej fyzicky zdatných je určený výťah, ktorý však premáva len smerom hore a treba si zaň priplatiť. Horná vyhliadková plošina sa nachádza vo výške 55 metrov.

Petřínska vyhliadková veža meria vyše 63,5 m. Foto: Webmagazín.sk/K. Bačová


Panoráma ako z katalógu


Pohľad z vyhliadky vás presvedčí, že vynaložená námaha sa oplatila. Praha sa pred vami rozprestrie v celej svojej nádhere. Pochopíte, prečo ju prezývajú „stovežatá“ a vytipujete si množstvo ďalších turistických cieľov. Uvidíte historické budovy a množstvo kostolov, učupených okolo rieky Vltava, či známe pražské mosty. Pražský hrad i kláštor na Strahove sa zdajú len na skok. V diaľke sa črtajú modernejšie časti Prahy a sídliská, ale aj známa televízna veža na Žižkove.

Praha sa pred vami rozprestrie v celej svojej nádhere. Foto: Webmagazín.sk/K. Bačová


Čo ďalšie Petřín ponúka


Po zostupe dole sa netreba ponáhľať preč. Vrch Petřín ponúka ďalšie zaujímavé atrakcie.

Napodobenina vyšehradskej veže vás uvedie do známeho Zrkadlového bludiska. Počas prechádzky narazíte aj na sochu Milana Rastislava Štefánika. Jeho meno nesie hvezdáreň, ktorú si turisti obľúbili hlavne pre možnosť pozorovať oblohu astronomickými ďalekohľadmi.

Počas prechádzky narazíte na sochu Milana Rastislava Štefánika a hvezdáreň, ktorá je po ňom pomenovaná. Foto: Webmagazín.sk/K. Bačová


Odporúčame tiež prechádzku petřínskymi parkmi a záhradami – objavte Růžový sad, Záhradu Kinských, Záhradu Nebozízek a ďalšie. V záhrade Kinských sa nachádza aj Kostol svätého Vavrinca a kaplnka.

Odporúčame tiež prechádzku petřínskymi parkmi a záhradami. Foto: Webmagazín.sk/K. Bačová


Zdroje: petrinska-rozhledna.cz, muzeumprahy.cz, spisovatele.cz

Komentáre