Cestovanie

Pre juh Slovenska sú typické termálne pramene i prírodné krásy

"Na východ od Komárna sa krajina začína mierne vlniť, aby sa v okolí Štúrova premenila na hornatú."

TASR, 2. júla 2020 12:02
Na leteckej snímke z 11. októbra 2018 pohľad na Levický hrad, okres Levice. Foto: TASR - Michal Svítok
Bratislava 1. júla (TASR) - Juh Slovenska zďaleka nemusí byť len nudná rovina. Patria k nemu termálne pramene a obľúbené termálne kúpaliská, ale tiež množstvo prírodných zaujímavostí. Na východ od Komárna sa krajina začína mierne vlniť, aby sa v okolí Štúrova premenila na hornatú.

Dunajská Streda: Okresné mesto na Žitnom ostrove je známe svojim termálnym kúpaliskom (Thermalpark), ktoré využíva termálnu vodu z vrtu vyvierajúceho z hĺbky 1600 metrov a s teplotou 57 °C. Kúpalisko má tri kryté bazény, šesť otvorených, jeden má interiérovú aj exteriérovú časť. Samotný areál aj okolie ponúkajú stravovacie aj ubytovacie služby.


Veľký Meder: Nemenej obľúbené sú kúpele Thermal Corvinus vo Veľkom Mederi (v minulosti Čalovo). Liečivá voda pochádza z dvoch prameňov z hĺbky 1500 metrov a dosahuje teplotu 70 °C, pričom jej chemické zloženie je takmer totožné s piešťanským prameňmi. Okrem krytých aj otvorených bazénov ponúka rekreačný komplex aj viacero turistických atrakcií.

Ramená Dunaja: Na ostrove, ktorý vznikol pri výstavbe Vodného diela Gabčíkovo medzi starým a novým korytom Dunaja, poteší milovníkov prírody sieť turistických a náučných chodníkov v lužných lesoch - najmä v okolí obce Bodíky. Červená značka vedie po hrádzi až do Gabčíkova. Pri toku Dunaja sa nachádza Chránená krajinná oblasť Dunajské luhy, ktorá pozostáva z piatich chránených území, a tiež rezervácia Číčovské mŕtve rameno.

Malý Dunaj, vodné mlyny: Jednou z výnimočných prírodných oblastí Žitného ostrova je Klátovské rameno, národná prírodná rezervácia a zároveň územie európskeho významu s mimoriadne pestrou teplomilnou faunou a flórou. Pre Malý Dunaj sú typické zachované vodné mlyny. Kedysi ich na Žitnom ostrove bolo niekoľko stoviek – zachované sú štyri kolové mlyny (Jelka, Jahodná, Dunajský Klátov, Tomášikovo) a jeden lodný mlyn v Kolárove.

Ozdobou a pýchou obce Jelka je Némethov vodný mlyn, rekonštruovaný v rokoch 1992 - 1994. Koncom 19. storočia bolo v katastri obce v prevádzke sedem vodných mlynov. Némethov mlyn bol postavený v roku 1894 ako plávajúci. Po 12 rokoch ho prestavali a ukotvili na pilóty a tak pracoval až do roku 1951. Foto: TASR/Alexander Papp


Hurbanovo: Okrem piva sa toto mestečko na juhu Slovenska pýši jedným z prvých astrofyzikálnych observatórií v Európe. V roku 1871 ho založil gróf Mikuláš Konkoly. Slovenská ústredná hvezdáreň ponúka atraktívne podujatia aj pre verejnosť.

Nesvady: Medzi čerstvé novinky regiónu patrí kúpalisko Thermál v Nesvadoch otvorené len v minulom roku. Pozoruhodné je, že ho päťtisícová obec po dlhom hľadaní investora postavila sama, pričom história tunajších termálnych prameňov sa písala desaťročia. Päť bazénov zásobuje voda z hĺbky 1500 metrov a s teplotou 62 °C.

Komárno: Pri sútoku Dunaja a Váhu leží mesto s pozoruhodnou históriou. Jeho územie bolo obývané od staršej doby bronzovej. Žili tu Kelti, Rimania, istý čas aj Avari. V časoch vojen s Turkami tu vzniklo opevnenie, ktoré sa postupne rozrástlo na pevnostný systém dokončený v 19. storočí. Pevnosť nebola nikdy vojensky dobytá. Mostom cez Dunaj sa dá prejsť do susedného maďarského Komáromu.

Patince, Kravany nad Dunajom: Medzi Komárnom a Štúrovom sa nachádza najjužnejšia slovenská obec Patince so známymi kúpeľmi. Tunajšie termálne pramene sú známe od 13. storočia a zmieňuje sa o nich aj Matej Bel. Vyše 10 km smerom na Štúrovo sa nachádza obec Kravany nad Dunajom s rozhľadňou, z ktorej sa ponúka pekný výhľad na nížinnú slovenskú časť aj na hornatejšiu stranu Dunaja v Maďarsku.

Štúrovo, Ostrihom: Známou turistickou atrakciou v Štúrove je termálne kúpalisko Vadaš s ôsmimi bazénmi a množstvom ďalších atrakcií v areáli a tiež s ubytovacími a stravovacími službami. S Ostrihomom spája Štúrovo most Márie Valérie zrekonštruovaný v roku 2001. Dominantou Ostrihomu je bazilika, ktorá je najväčším kostolom Maďarska a patrí k najväčším nielen v Európe, ale na svete. Z veže katedrály sa ponúka výhľad na okolité pohoria – Pilis a Börzsöny v Maďarsku, na Kováčovské kopce (Burda) a na sútok Dunaja s Hronom.

Bazilika a hrad v Ostrihome nad Dunajom, Maďarsko, archívna snímka. Foto: Teraz.sk/Monika Voleková


Burda: Ide o najmenší geomorfologický celok na Slovensku. Pohorie sopečného pôvodu sa vypína nad tokom Dunaja v miestach, kde rieka opúšťa Slovensko. Najvyšším vrchom je 395-metrový Burdov. Pre pohorie je typická teplomilná fauna a flóra, nachádzajú sa tu rezervácie Burdov a Leliansky les.

Vinárska oblasť: Okolie obcí Strekov a Svodín neďaleko Štúrova je známou vinohradníckou oblasťou (tzv. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť).

Komentáre