Cestovanie

Poslednú možnosť vystúpiť na vrch Uluru využili stovky ľudí

" Uluru v strednej časti Austrálie býva obdivovaný pre svoju krásu, pre pôvodné obyvateľstvo je však objektom s duchovným významom. "

TASR, 28. októbra 2019 8:00
Na archívnej snímke z 10. októbra 2019 turisti sa pozerajú na pieskovcový monolit Uluru, známy aj ako Ayers Rock v strednej Austrálii. Foto: TASR/AP
Niekoľko stoviek ľudí sa zhromaždilo v piatok pri svetoznámom skalnom útvare Uluru v strednej Austrálii, aby využili posledný deň, keď je oficiálne povolené vystúpiť na jeho vrchol. Mnohí z nich však zostali čakať na úpätí, keďže miestni strážcovia prvé skupiny nevpúšťali pre silný vietor, informovala tlačová agentúra DPA.

Výstupy na pieskovcový monolit Uluru, známy aj ako Ayers Rock, sa obvykle začínajú o 07.00 h miestneho času (23.00 h SELČ) a posledný z nich je v piatok naplánovaný na 16.00 h (08.00 h SELČ). Strážcovia tejto prírodnej pamiatky prehodnocujú poveternostné podmienky každé dve hodiny.

Uluru v strednej časti Austrálie býva obdivovaný pre svoju krásu, pre pôvodné obyvateľstvo je však objektom s duchovným významom. Na základe želaní miestnych aborigénov úrady vydali zákaz vystupovať na tento útvar.

Austrálsky minister pre záležitosti domorodcov Ken Wyatt vyjadril nad spomínaným masovým lezením sklamanie. Ako povedal vo vysielaní rozhlasovej stanice ABC, nechce nikoho "preklínať", ale osoby, ktoré v minulosti na Uluru vystúpili, by sa mali zamyslieť nad tým, akú neúctu voči tradičným vlastníkom tým prejavili.

Komentáre