Cestovanie

Francúzska Korzika, raj modernej dovolenky

"Bonaparte o nej tvrdil, že ju spozná podľa vône. Antoine de Saint-Exupéry bol toho názoru, že Korzika je ružovým kameňom hodeným do mora. Aká bude pre vás?"

Webmagazin.sk, 23. mája 2014 13:00
Solenzara Foto: Firotour


Francúzsky ostrov Korzika ležiaci v Stredozemnom mori je skôr malým kontinentom než veľkým ostrovom. Hovorí sa, že ryba by dokázala ostrov oboplávať za jednu noc a holubica by ho preletela za jednu hodinu. Avšak cudzinec ho nespozná ani za sto rokov.

Pod modrou oblohou sa farby tohto najslnečnejšieho ostrova Stredomoria rýchlo menia - zelená ako bridlica na Cap Corse, biela ako vápencové skaly v Bonifaciu, červená a purpurová ako skalné útvary Calanche i šedá ako žula v Bavelle.

Údolie Calanche Foto: Firotour
Korzika, to sú hory v mori. Najvyšší vrch Monte Cinto meria 2 706 metrov, nasleduje Monte Rotondo s 2 622 metrami. Nachádza sa tu viac ako 1 047 kilometrov pláží z jemného aj hrubého piesku. Každá ma svojho majiteľa – Korzičana alebo Francúza.

Napoleonovo mesto


Hlavným mestom je Ajjacio, rodisko Napoleona Bonaparteho. V uličke Rue St. Charles nájdete jeho rodný dom - skromnú dvojposchodovú stavbu s rodovým erbom a mramorovou pamätnou doskou. Mesto má Napoleonovu triedu, Napoleonovo letisko, Napoleonovo nábrežie.

Počas pobytu na Korzike si nenechajte ujsť výlet úzkymi zálivmi s oranžovo-červenými skalami. Pri návšteve mestečka Porto spoznáte okružnou plavbou prírodnú rezerváciu Scandola, zaradenú do zoznamu svetového dedičstva Unesco. Do minulosti vás prenesie bývalé hlavné mesto Korziky Corte. Kľukatými uličkami pôjdete po stopách tých, ktorí poznačili dejiny ostrova.

Palombaggia Foto: Firotour
Korzika, štvrtý najväčší ostrov v Stredozemnom mori, má turistovi vždy čo ponúknuť - hory, piesočnaté pláže, smaragdové more, bohatú históriu, dobré jedlo a pitie. Určite ochutnajte korzické údeniny z polodivokých prasiat kŕmených gaštanmi a žaluďmi, med od divokých včiel, ovčí alebo kozí syr broccio. Do korzickej kuchyne patria aj rôzne druhy pašték a gaštanové pivo. Na ostrove sú dva pivovary vyrábajúce štyri druhy piva – Pietra je gaštanové pivo tmavého jantáru s gaštanovou múkou, svetlejšia Serena s Maurovou hlavou, svetlé pivo Colomba s myrtou a Torra z makije.

Ostrov je aj Karibikom pre potápačov so skvelým podmorským životom, vrakmi lodí a lietadiel. Zaujímavosťou je vrak bombardéra B17G nachádzajúci sa na dne mora v meste Calvi. V pilotnej kabíne sú stále dve sedačky. Jeden zo štyroch motorov má stále tri lopatky, ostatné sú poničené.



Doteraz museli turisti cestovať na Korziku niekoľko hodín vlastnou dopravou alebo autobusmi a následne ešte absolvovať trajekt na ostrov. Dnes sa tam už zo Slovenska dostanete aj letecky. Lietadlo skráti vašu cestu na menej ako dve hodiny.

Bonaparte o Korzike tvrdil, že ju spozná podľa vône. Antoine de Saint-Exupéry bol toho názoru, že Korzika je ružovým kameňom hodeným do mora. Aká bude pre vás? Ak ju raz objavíte, budete ju milovať na celý život.

Komentáre