Cestovanie

Novohradským hradom stúpla počas prázdnin návštevnosť

"Hrad Šomoška aj Fiľakovský hrad ich vlastníci postupne opravujú a rekonštruujú."

TASR, 23. augusta 2020 8:56
Na leteckej snímke z 10. septembra 2018 pohľad na hrad Šomoška v okrese Lučenec. Foto: TASR Michal Svítok
Fiľakovo/ Vyšší počet návštevníkov predovšetkým zo Slovenska zaznamenali počas tohtoročných prázdnin prevádzkovatelia hradov Fiľakovo a Šomoška v regióne Novohrad. TASR to potvrdila riaditeľka Hradného múzea Fiľakovo Viktória Tittonová a starosta obce Šiatorská Bukovinka Peter Badinka.

Odkedy sme otvorili hrad, teda od 1. júla, je návštevnosť výborná. Samozrejme, pre pandémiu sme nemohli otvoriť 15. marca, ako to býva klasicky. Tento veľký výpadok už asi nedotiahneme, ale v porovnaní s minuloročným júlom sme minulý mesiac mali viac návštevníkov,“ podotkla Tittonová, podľa ktorej tak je šanca, že stratu návštevnosti aspoň znížia.

Dodala, že v súčasnosti na Fiľakovský hrad chodia predovšetkým slovenskí návštevníci, čo je rozdiel oproti minulým rokom. „Pretože doteraz sme mali väčšinu návštevníkov z Maďarska, v percentách to bolo 60 ku 40. Teraz sa to úplne otočilo, 80 percent ľudí je zo Slovenska,“ konkretizovala riaditeľka.
Na snímke Perényiho bašta Fiľakovského hradu v okrese Lučenec Foto: TASR - Branislav Caban

Úplne rovnakú skúsenosť majú aj na hrade Šomoška, ktorý je vlastníctvom obce Šiatorská Bukovinka. „Určite k nám chodí viac ľudí ako vlani. Navyše, väčšina z nich prichádza zo Slovenska, zatiaľ čo predtým hrad navštevovali hlavne Maďari,“ povedal starosta.

Obidva hrady ich vlastníci postupne opravujú a rekonštruujú. Vo Fiľakove bola tohto roku vďaka dotácii z programu Interreg zastrešená doteraz nekrytá delová bašta a novú šindľovú strechu dostala Bebekova bašta. Na Šomoške chcú podľa Badinku tohto roku vykonať určitú pasportizáciu. Tá im má pomôcť určiť, na ktoré časti hradu sa prioritne zamerajú pri opravách, ktoré chcú v budúcom roku vykrývať aj z grantov.

Komentáre