Cestovanie

Nová tematická výstava na Oravskom hrade prezentuje dejiny školstva

"Návštevníci výstavy môžu vidieť školské pomôcky z čias Rakúsko-Uhorska a z medzivojnového obdobia, učebnice a žiacke pomôcky z obdobia tzv. socialistického režimu. "

TASR/Webmagazin.sk, 22. júla 2020 11:55
Oravský hrad v Oravskom Podzámku. Foto: TASR Erika Ďurčová

Dejiny školstva na Orave približuje nová tematická výstava s názvom My školou povinní v priestoroch Hradnej dvorany na Oravskom hrade. Správcovské Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava o tom informuje na oficiálnej webovej stránke.

Informačné panely výstavy prezentujú dejiny školstva od stredoveku do konca 20. storočia. Obsahujú texty, fotografie a maľby, doplnené o odborné opisy.

„V rámci výstavy sú prezentované dve vyučovacie triedy z dvoch rôznych historických období. Prvá trieda znázorňuje pohľad do triedy ľudovej školy v období Rakúsko-Uhorska pred prvou svetovou vojnou. Druhá trieda prezentuje učebňu z 80. rokov 20. storočia," priblížil autor výstavy Martin Chmelík.

Vo vitrínach sú sprístupnené autentické zbierky z oblasti školstva. Návštevníci výstavy môžu vidieť školské pomôcky z čias Rakúsko-Uhorska a z medzivojnového obdobia, učebnice a žiacke pomôcky z obdobia tzv. socialistického režimu v ČSSR. Tiež prístroje a techniku záujmového krúžku mladých fotografov a programátorov i technické školské pomôcky z fyziky a biológie. „Výstavu dopĺňajú mapy, náučné plagáty a dobové oblečenie žiakov a učiteľov," načrtol Chmelík.

Výstava bude pre návštevníkov otvorená do konca augusta.

Komentáre