Cestovanie

Na Železnej studničke opravili historické ľadovne

"Slúžiť budú na akcie pre verejnosť, akou je napríklad edukačná výstava Noc netopierov. Priestory budú k dispozícii aj lokálnym vinárom na nekomerčnú prezentáciu ich vín."

TASR/Webmagazin.sk, 8. decembra 2020 14:08
Na ilustračnej snímke vodná nádrž na Železnej studničke v Bratislave. Foto: TASR Dano Veselský

Na bratislavskej Železnej studničke zrekonštruovali dve vzácne historické ľadovne z čias Ferdinandových kúpeľov. Ľadovne budú pre verejnosť sprístupnené počas víkendu 12. a 13. decembra. TASR o tom informoval Marek Páva z Mestských lesov v Bratislave.

Pivnice boli vďaka spolupráci Mestských lesov v Bratislave s Bratislavskou organizáciou cestovného ruchu - Bratislava Tourist Board vyčistené, opravila sa omietka vstupného portálu, ošetrili sa vnútorné klenbové konštrukcie a odstránili sa nevhodné zásahy z minulosti. Slúžiť budú na akcie pre verejnosť, akou je napríklad edukačná výstava Noc netopierov. Priestory budú k dispozícii aj lokálnym vinárom na nekomerčnú prezentáciu ich vín.

Vnútro pivníc si môže verejnosť prísť pozrieť počas najbližšieho víkendu, v čase od 10.00 do 15.00 h. Otvorenie bude spojené aj so symbolickými vianočnými trhmi, kde si budú môcť ľudia zakúpiť výrobky z mestských lesov, ako kŕmidlá pre vtáky, drevené svietniky na sviečky či medové sety.

Pivnice zapustené vo svahu oproti objektu Rotunda (pri kontajnerovom bufete) boli postavené v 18. storočí. V tých časoch kúpele viedol Jakub Palugay, vlastník vinárskeho impéria, ktorý z nich spravil vychýrené výletné miesto s výbornou kuchyňou. Počas najväčších zimných mrazov sa do ľadovní navozili kusy ľadu z blízkeho potoka Vydrica, ktoré potom počas celého roka chladili potraviny, pivo, víno či šampanské.

Komentáre