Cestovanie

Na výlety po Slovensku alebo Česku cestuje 86 percent Slovákov

"Väčšia časť Slovákov si síce berie na výlety jedlo z domu, ale súčasťou takmer každého výletu je aj návšteva reštaurácie."

TASR, 9. júla 2016 10:00
Karlov most Foto: Webmagazin.sk/Matej Šulc
Slováci obľubujú výlety do prírody, hoci aj na jeden deň. Podľa prieskumu agentúry NMS Market Research totiž cestuje na výlety po Slovensku alebo Českej republike 86 % Slovákov.

Keď sa vyberú na výlet, väčšinou je to na jeden deň. Takéto celodenné výlety podľa prieskumu preferuje 50 % ľudí. "Druhým najobľúbenejším variantom je výlet na dva až viac dní, ale menej ako na týždeň," ukázal prieskum.
Väčšina Slovákov, až 92 %, pritom preferuje pešiu turistiku a viac ako tretina turistov vyráža na výlety na bicykli. Sú to hlavne muži a mladšie vekové kategórie.

Nové miesta Slováci radi objavujú nielen doma, ale aj u susedov. Napríklad na výlety do Česka cestujú podľa prieskumu dve pätiny Slovákov. "Všeobecne podnikajú výlety častejšie muži a mladšie, vzdelanejšie a bohatšie kategórie ľudí," vyplýva z prieskumu. Slováci si najradšej volia prírodu, a to 34 % z nich. Veľkej obľube sa však tešia aj kultúrne pamiatky, ako sú hrady a zámky, ktoré uprednostňuje 31 % opýtaných. Čo sa týka motivácie na výlet, tou je najčastejšie zábava. Napríklad za dobrodružstvom a športom sa vyberú len 3 % Slovákov.

Väčšia časť Slovákov (68 %) si síce berie na výlety jedlo z domu, ale súčasťou takmer každého výletu je aj návšteva reštaurácie. Do tej zájde 93 % respondentov. Tí, ktorí si nosia na výlety vlastné jedlo, si najčastejšie zabalia obložený chlieb.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Trópy treba pri výbere dovolenky s malými deťmi zvážiť
Chystáte sa dovolenkovať v Splite? Na toto si dajte pozor
Pretekajúca voda v byte môže vyjsť v lete obzvlášť draho
Na ceste k moru: Čo vám nesmie chýbať v taške?
Spoznávanie sveta a práca online: Digitálnych nomádov pribúda

Komentáre