Cestovanie

Múzeum v kaštieli vo Svätom Antone bude otvorené aj počas prázdnin

"Historická expozícia múzea ponúka bohatú zbierku nábytku a zariadenia miestností kaštieľa z čias pôvodných majiteľov – rodín Coburgovcov a Koháryovcov."

TASR, 22. decembra 2022 19:28
Kaštieľ vo Svätom Antone. Foto: TASR Branislav Račko

Brány Múzea vo Svätom Antone budú otvorené aj počas vianočných prázdnin. Deti, ako aj dospelí si tak v čase svojho voľna môžu pozrieť zbierky poľovníckeho múzea v historickom kaštieli z 18. storočia. Informuje o tom komunikačný odbor Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktorý je gestorom múzea.

Múzeum neďaleko Banskej Štiavnice bude pre návštevníkov otvorené počas vianočných prázdnin vždy od 9.00 h do 15.00 h s výnimkou 24. – 26. 12. a 1. – 2. 1. a 8. 1. 2023.

Historická expozícia múzea ponúka bohatú zbierku nábytku a zariadenia miestností kaštieľa z čias pôvodných majiteľov – rodín Coburgovcov a Koháryovcov. "Návštevníci sa zoznámia s vkusom rakúsko-uhorskej šľachty v priebehu dvoch storočí – od roku 1750, keď bol kaštieľ postavený, až do začiatku 20. storočia. V aktuálnom vianočnom období atmosféru dotvára interiérová vianočná výzdoba poľovníckeho kaštieľa," pripomína ministerstvo.

Poľovnícka expozícia ponúka v 12 miestnostiach historický pohľad na vývoj lovu ako spôsobu obživy a neskôr aj spoločenského statusu. Jej súčasťou je výstava zbraní a streliva, výstava sokoliarstva, kynológie, rybárstva a poľovníckych predmetov.

Súčasťou múzea je historický park. "Pri prechádzke v parku návštevníci uvidia jazierka s vodopádmi a kaskádami či umelú jaskyňu, tzv. grottu. Súčasťou parku sú kŕmidlá pre lesnú zver a vtáctvo. Počas vianočného obdobia sa môžu najmenší návštevníci naučiť, ako a čím správne kŕmiť divé zvieratá, aby im pomohli prežiť zimu," informuje ministerstvo.

Rok 2022 bol pre múzeum jubilejný, keďže oslávilo 60. výročie svojho založenia
. Zároveň usporiadalo 30. ročník Celoslovenských poľovníckych slávností Dni sv. Huberta. Po pandemických rokoch sa návštevnosť aj vo Svätom Antone postupne vracia na pôvodné čísla, doteraz si ho prišlo pozrieť 38.000 ľudí.

Komentáre