Cestovanie

Molpír nad Smolenicami láka na obnovené slovanské hradisko

"Vrch na východe Malých Karpát bol sídlom rozsiahleho starovekého hradiska. Na lokalite sa uskutočnila pamiatková obnova a stala sa príjemným miestom pre náučné vychádzky s krásnym výhľadom."

TASR/Webmagazin.sk, 11. marca 2021 13:40
Na snímke obnovené historické obydlia na slovanskom hradisku na vrchu Molpír v Malých Karpatoch nad obcou Smolenice. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Molpír je vrch (354 m n. m.) nad obcou Smolenice v Malých Karpatoch[3] a praveké aj slovanské hradisko na tomto vrchu. Osídlené bolo približne v šiestom storočí pred Kr. a rozprestieralo sa na približne 12 až 14 hektároch.

Skladalo sa z troch nádvorí chránených valmi. Impozantné opevnenie bolo postavené z voľne kladeného kamenia, spevnené násypmi a drevenými konštrukciami. Našli sa tu základy veží, opevnených brán a okrúhla bašta. Z vnútornej strany najvyššieho opevnenia bol pristavaný rad obytných drevených zrubov. Na najlepšie chránenom, hornom nádvorí, „akropole“, boli tiež rady terás s obydliami. Nachádzalo sa tu aj kultové miesto, ktoré bolo vytesané do skaly, ňom boli tri obetiská, v ktorých sa našli ľudské pozostatky.

V čase rozkvetu tu žilo približne osemsto ľudí. Živili sa hlavne remeselnou výrobou, vyrábali nože a zbrane, odlievali bronzové predmety, vyrábali kamenné žarnovy, ale ich hlavnou činnosťou bola výroba nití a tkaním, po čom sa našlo najviac archeologických dôkazov. Tie sú vystavené v múzeu v priestoroch Smolenického zámku.
Na snímke exponáty z halštattského hradiska Molpír, ktoré sú umiestnené v rovnomennom múzeu v obci Smolenice. Foto: TASR Martin Palkovič

Prvý prieskum hradiska urobil koncom 19. storočia smolenický farár N. Sándorfi. On objavil obranné múry a valy, vyše 20 hrobov, našiel množstvo vzácneho hrobového inventáru a zistil dokonca praveké osídlenie hradiska. V druhej polovici 20. storočia pokračovali vo výskume tímy SAV. Zo slovanského obdobia pochádza niekoľko mohýl a viaceré nálezy sú z predveľkomoravského odbobia.
Na snímke reprodukcie obydlí pôvodných obyvateľov halštattského hradiska Molpír a v pozadí Smolenický zámok v obci Smolenice. Foto: TASR Martin Palkovič

Dnes je hradisko Mojpír príjemným výletným miestom, kde možno spojiť vychádzku do prírody, pohľad do histórie i krásne výhľady na Smolenický zámok i ďaleké okolie. Turisti tu nájdu odhalené a upravené základy starovekého opevnenia, repliky drevených obydlí, model pôvodného hradiska i množstvo informačných tabúľ.

Komentáre