Cestovanie

Kaľamárku ocenia turisti a horolezci hlavne v ľadovej zime

"Stačí len pár krokov, mierne stúpanie a z civilizácie plnej áut a hluku sa človek ocitne v divokej a rozprávkovej hore."

TASR/Webmagazin.sk, 27. januára 2021 13:46
Na snímke výhľad zo zasneženej Boriakovej skaly na Kaľamárke 27. januára 2021. Foto: TASR Silvia Tannhauserová

Prírodná a turistická lokalita Kaľamárka je prístupná v každom ročnom období, jej čaro však turisti a milovníci športového lezenia ocenia hlavne v ľadovej zime. Stačí len pár krokov, mierne stúpanie a z civilizácie plnej áut a hluku sa človek ocitne v divokej a rozprávkovej hore.

„Je to jedna z najvýznamnejších prírodných lokalít na Podpoľaní. To, čo v tejto lokalite ľudí očarí, je extrémne členitý reliéf, ktorý má za sebou už dlhú horolezeckú tradíciu. Preto sa nazýva andezitová bašta športového lezenia,“ uviedol pre TASR riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Turistický Novohrad a Podpoľanie Tomáš Krahulec. „Z historického hľadiska ide o doposiaľ jedinú známu včasno-stredovekú lokalitu v južnej časti Podpoľania,“ dodal.
Kaľamárka je aj známym horolezeckým rajom. Prírodná pamiatka, andezitová skalná plošina s množstvom skalných veží, stien a komínov, ktoré vznikli eróziou čela lávového prúdu z vrchu Poľana. Foto: TASR Pavol Ďurčo

Zasnežené stromy, vysoké skaly, výhľady do dolín a možnosti výberu turistickej atrakcie robia z tohto miesta vyhľadávané miesto pre rekreáciu. Okrem horolezcov sa tu ročne vystrieda aj množstvo turistov, ktorí bažia po adrenalínových zážitkoch z týchto skalných stien. Celá vrcholová plošina je turistom voľne dostupná. „Pre horolezcov ponúka toto andezitové bralo dva sektory na lezenie. Sú to horné skaly na Zadnej Kaľamárke a dolné skaly na Prednej Kaľamárke. Obe sú vysoké do 20 metrov,“ priblížil Krahulec.

Ako poznamenal, na Kaľamárku je prístup autom rovno ku skalám. „Lepší zážitok však turisti budú mať, ak sa tam vyberú ľahko prístupnou a dobre označenou turistickou trasou z Detvy. Chodník je nenáročný a ma dĺžku približne dva kilometre,“ zhrnul s tým, že túru zvládnu aj rodiny s malými deťmi. Príležitostní návštevníci prírody by sa však mali na zimnú trasu vybrať v pevnej vysokej zimnej obuvi.

Autentickým zážitkom je výhľad z vrchu všetkých kaľamárskych skál. Stačí sa pozrieť smerom do doliny a vychutnať si široký výhľad. Z tohto miesta vznikajú najoriginálnejšie fotografie. Prichádzajú naň nevesty so ženíchmi a aj tí, ktorí chcú mať obrázky z prírody. Ak budú mať návštevníci šťastie a bude im svietiť slnko, lúky budú plné nepoškodeného žiarivého snehu.

Keď turista prichádza po panelovej ceste z Detvy, príchod do cieľa prezradí pohľad na horáreň. Pri nej sa nachádzajú turistické značky a upozornenie, že je to lokalita s vysokým výskytom medveďov. Pre priaznivcov turistiky trasa pokračuje ďalej na Poľanu po pasienkoch a lesných chodníčkoch. Tento výstup trvá približne dve hodiny.
Prírodná a turistická lokalita Kaľamárka je prístupná v každom ročnom období, jej čaro však turisti a milovníci športového lezenia ocenia hlavne v ľadovej zime. Foto: TASR Silvia Tannhauserová

Od sídla horára sa tiež možno vybrať do okolitých lokalít, ako sú Boriakova skala, prírodná rezervácia Mačinová, Kopa či Melichova skala. K Boriakovej skale sa záujemcovia dostanú po cestičke, ktorá je dlhá približne 1,7 kilometra. Aj toto miesto ponúka výhľady na hory i do doliny. Pozorovať tiež možno menej známu skalu, ktorú miestni volajú Králička. Je vo výške približne 900 metrov a vedie k nej lesný chodník. Zimný výstup na túto skalu je len pre skúsenejších a zdatnejších turistov. Tesne pod skalou sa turistická trasa mení na svah, na ktorom je v zime veľa snehu. V tomto úseku netreba nič podceňovať a prejsť ho treba pomaly a zodpovedne. Počítať treba aj s tým, že po zasneženom kopci je výstup ťažší.

Dôležité je pripomenúť, že Kaľamárka je súčasťou Chránenej krajinnej oblasti Poľana, a tá je divou horou. Žijú v nej šelmy a turisti sú tí, ktorí im ich pokoj rušia. O tom, že turisti vchádzajú do ich priestoru môžu dať vedieť napríklad spevom, pískaním, píšťalkou alebo rádiom na baterku. Netreba to však preháňať. Stretnutí medveďa s ľuďmi v týchto miestach síce bolo viac, vždy sa však zviera zľaklo, ušlo a človeka nenapadlo.

Komentáre