Cestovanie

Horehronie ponúka bežkárom asi 150 kilometrov tratí

"Na ich celoročnú údržbu prispievajú podnikateľské subjekty, lyžiarske strediská a občianske združenia nemalými finančnými prostriedkami."

TASR, 31. decembra 2021 8:49
Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ján Krošlák

Tohtoročná zimná sezóna praje nadšencom bežeckého lyžovania aj na Horehroní, kde môžu využiť približne 150 kilometrov upravených tratí v lokalitách ako Telgárt, Šumiac, Pohanské, Tále, Čertovica, Horná Lehota, Čierny Balog či Lom nad Rimavicou. Na ich celoročnú údržbu prispievajú podnikateľské subjekty, lyžiarske strediská a občianske združenia nemalými finančnými prostriedkami. Prispieť môžu aj dobrovoľníci. TASR o tom vo štvrtok informovala marketingová koordinátorka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Horehronie Žofia Koštialová.

"Vážime si prácu ľudí, ktorí upravujú bežkárske trate a umožňujú nám tak všetkým aktívny pohyb na čerstvom vzduchu. Každým rokom sa snažia robiť túto prácu stále lepšie. Stojí ich to nemálo času, úsilia i peňazí. Preto by sme radi spoločne podporili ich úsilie dobrovoľným príspevkom ako symbolické poďakovanie za ich prácu,“ konštatovala výkonná riaditeľka OOCR Región Horehronie Petra Ridzoňová Hlásniková.

O údržbu bežeckých tratí sa snaží aj Banskobystrický samosprávny kraj cez Krajskú organizáciu cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus. Je to však len časť finančnej podpory, preto je nutná účasť verejnosti a návštevníkov, ktorí ich využívajú.
Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ján Krošlák

V podobe dobrovoľného príspevku môže verejnosť podporiť lyžiarske strediská Tále, Telgárt, Čierny Balog, ktoré upravujú a prevádzkujú viaceré bežecké okruhy. V hornej časti regiónu môžu bežkári podporiť trate pod Kráľovou hoľou vedúce zo Šumiaca okolo Chamkovej stodoly alebo úseky upravované chatou pod Kráľovou hoľou,“ zdôraznila OOCR.

Bez nároku na spoplatnený vstup sú rovnako upravované trate v obci Lom nad Rimavicou, Hornej Lehote či v Čiernom Balogu, kde sa stará o bežkársku trasu Hrončianskou dolinou a úsek z Čierneho Balogu smerom na Koreňovú čiernobalocký Biatlon klub.

Podporme spoločne úpravu a prevádzku zimných bežeckých tratí v regióne prostredníctvom dobrovoľného príspevku,“ vyzýva OOCR Región Horehronie. Bližšie informácie možno nájsť na jej webovej stránke a sociálnej sieti.

Komentáre