Cestovanie

Francúzsko chce viac turistov. Plán? Byť k nim milší

"Francúzska vláda si na štvrtkovej národnej konferencii predsavzala posilniť turizmus. Svoju tvár chce zatraktívniť nielen praktickými opatreniami. Občanom odkazuje: buďte k turistom milší!"

Romana Juhásová, 24. júna 2014 12:00
Francúzska dedinka Eze Foto: Romana Juhásová


Francúzsko je známe nádherným prírodným a kultúrnym dedičstvom, delikátnou kuchyňou a vínom, no i menej slávne, aroganciou domácich voči turistom.

"V reštaurácii na Korzike čašníci najskôr obslúžili všetkých domácich hostí, k nášmu stolu so slovenskými turistami prišli až keď videli, že sa chystáme na odchod. Dovtedy sa napriek nášmu evidentnému čakaniu medzi sebou rozprávali a popíjali limonádu. Náklonnosť k francúzskym hosťom nebolo možné poprieť," spomína na svoju dovolenku na Korzike čitateľ Lukáš. Marek, ktorý vo Francúzsku okúsil štúdium, zas pamätá na nevôľu na úradoch a celkovú nadradenosť.

Máte podobnú skúsenosť? V prípade francúzskej arogancie zrejme nejde iba o iracionálny stereotyp, ale o reputáciu potvrdenú výskumom. Nedávna štúdia cestovateľského portálu Trip Advisor zistila, že práve Paríž je podľa návštevníkov "najdrzejším" mestom Európy. Negatívny dojem vytvárajú podľa zistení najmä parížski taxikári a čašníci, ktorým je pravidlo "zákazník má vždy pravdu" cudzie, najmä, pokiaľ ide o nefrancúzsky hovoriacich turistov.

Paríž Foto: TASR/AP Photo
Parížska turistická kancelária pripravila už minulý rok pre zamestnancov v službách "manuál k slušnosti". Potrebu väčšej otvorenosti voči turistom podľa portálu The Local zdôraznila aj štvrtková národná konferencia. Ako povedala Fleur Pellerin, štátna tajomníčka pre zahraničný obchod a podporu cestovného ruchu, mnoho občanov si "mýli služby so servilnosťou".

Najlepší na svete?


Francúzsko s počtom 83 miliónov návštevníkov ročne ostáva najväčšou svetovou turistickou destináciou, avšak, v otázke objemu príjmov zaostáva za Spojenými štátmi americkými a Španielskom. Pozornosť Paríža údajne postupne preberá i Londýn. Tradičná britsko-francúzska rivalita nenecháva vrchných predstaviteľov chladných. Vypracovali plán, ako turizmus opäť nakopnúť a tým posilniť krízou postihnutý hospodársky rast. Minister zahraničných vecí Laurent Fabius predstavil cieľ – prilákať až 100 miliónov zahraničných návštevníkov ročne. "Francúzsky turizmus musí byť najlepší na svete," povedal Fabius pre agentúru DPA.

Francúzsko vyjde turistom v ústrety v otázke víz, bezpečnosti, dopravy i služieb. Medzi opatrenia patrí zavedenie zrýchleného vydávania víz pre návštevníkov z Indie a ďalších rastových trhov, či kontroverzné a odbormi napádané ponechanie obchodov v turistických oblastiach otvorených aj v nedeľu. V otázke dopravy chce minister zjednodušiť presun na letisko Charles de Gaulle, na rok 2017 sa chystá zavedenie novej expresnej linky. Renovácie sa dočká aj stanica Paris's Gare du Nord, odkiaľ premávajú vlaky Eurostar do Londýna.

Nevôľu turistov spôsobujú aj nezriedkavé prepady a vreckové krádeže, ktorých počet sa v posledných rokoch zvýšil. Ich obeťami sú najmä bohatí ázijskí cestujúci. Podobným nepríjemnostiam plánuje vláda zabrániť zvýšením počtu policajtov v turistických lokalitách v Paríži až o 20 percent.

VIAC NA TÉMU FRANCÚZSKO:


Tip na francúzsku romantiku: V horskej dedinke Eze sa zastavil čas

Francúzskom iba na bicykli. Za túto možnosť je i ministerstvo dopravy

Francúzska Korzika, raj modernej dovolenky

Prejdite sa nočným Marseille, všetko čo potrebujete, je počítač

Komentáre