Cestovanie

Francúzskom iba na bicykli. Za túto možnosť je i ministerstvo dopravy

"Jazdíte do práce na bicykli? V niektorých západoeurópskych krajinách by vám našliapané kilometre vyniesli finančnú odmenu. K Belgicku, Nemecku, Dánsku, Holandsku a Anglicku sa pridáva i Francúzsko."

Romana Juhásová, 7. júna 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: Romana Juhásová


Francúzi chcú byť zdravší a šetrnejší voči životnému prostrediu, aj svojim peňaženkám. Nuž, kde je vôľa, tam je cesta. Alebo v tomto prípade skôr cyklistický chodník. Ministerstvo dopravy v spolupráci s dvadsiatkou firiem dokopy zamestnávajúcich približne desaťtisíc zamestnancov avizovalo environmentálne zameraný projekt. Jeho cieľom je odbremeniť mestskú dopravu a zvýšiť využitie bicyklov na ceste do práce zo súčasných 2,4 percent na ambicióznych 50.

Zamestnanci tak začnú zarábať ešte pred príchodom na pracovisko, za každý kilometer na dvoch kolesách im na výplatnej páske pribudne symbolických 25 centov. Zároveň svoj organizmus ušetria od škodlivého stresu v podobe rannej kolóny a celkovo mu prospejú. Projekt sa však viac ako na dopady individuálne sústredí na tie celospoločenské, ako problém znečisteného ovzdušia, vysoká spotreba palív a celková kvalita života v meste. Tí, ktorí to do práce nemajú na skok, môžu zvoliť kombináciu bicykla a hromadnej dopravy, ktorá je v porovnaní s autom predsa len šetrnejšou alternatívou.

Bicykle zadarmo


Malé pracovné Tour de France sa uskutoční v dvoch etapách. Prvá, skúšobná, začne už tento mesiac a ochotu zamestnancov bude testovať v priebehu pol roka. Dobrovoľne sa do nej zapojilo vedenie dvadsiatich malých i veľkých spoločností. Po vyhodnotení úspešnosti ministerstvo rozhodne o jej pokračovaní a to v oveľa väčšom rozmere.

Inšpiráciu našli Francúzi v Belgicku, Holandsku, Dánsku, Nemecku a v Británii, kde bol analogický koncept zavedený pred piatimi rokmi. Originálnym spôsobom usiluje o zefektívnenie dopravy švédske mesto Göteborg, ktoré nedávno svojim obyvateľom bezplatne zapožičalo bicykle s nádejou, že si zvyknú na ich každodenné užívanie.

Na Slovensku vyvíjajú iniciatívu organizátori celonárodnej súťaže Do práce na bicykli, nad podujatím prevzal záštitu národný cyklokoordinárotr Peter Kľučko z ministerstva dopravy. Súťaž prebieha od 1. do 30. mája, tohtoročne sa výherkyňou stala poštárka z Lučenca, ktorá za mesiac prešla takmer 800 kilometrov. K plynulosti dopravy v našom hlavnom meste by mohol prispieť i systém požičiavania mestských bicyklov, ktorý by mal začať fungovať už v priebehu tohto roka.

Komentáre