Cestovanie

Fiľakovský hrad navštívilo počas sezóny zhruba 31.000 ľudí

"Sezónu uzavreli prechádzkou po stopách Štefana Koháryho II., posledného kapitána Fiľakovského hradu."

TASR, 30. novembra 2019 8:00
Na snímke stredný a horný hrad Fiľakovského hradu. Foto: TASR/Branislav Caban
Približne 31.000 ľudí navštívilo počas tohtoročnej turistickej sezóny Fiľakovský hrad nad mestom Fiľakovo v okrese Lučenec. TASR o tom informovala riaditeľka Hradnému múzea Fiľakovo (HMF) Viktória Tittonová po oficiálnom ukončení turistickej sezóny a zavretí hradného areálu.

„Túto sezónu sme ukončili, dá sa povedať, celkom úspešne. Mali sme okolo 31.000 návštevníkov. Presné číslo zatiaľ neviem, nemáme to ešte zrátané, ale máme určite o nejakých 300 až 400 platiacich návštevníkov viac ako minulý rok,“ konkretizovala riaditeľka.

Dodala, že vo februári predstavili dve nové odborné publikácie múzea a v decembri vydávajú štvrtý diel ich série kníh. „Plánujeme aj ďalšiu sériu publikácií, už pre odbornú verejnosť,“ avizovala Tittonová s tým, že pôjde o fotoknihy v ktorých budú predstavené zaujímavosti z histórie Fiľakova.

„Prvý diel vychádza pod názvom Poklady Fiľakovského hradu a budú tam predstavené archeologické nálezy z našich výskumov,“ konkretizovala.

Ako ďalej povedala, počas roka zorganizovali aj rôzne výstavy a podujatia ako napríklad Hradné hry, Deň detí na hrade či Noc múzeí a galérií. „Sezónu sme uzavreli prechádzkou po stopách Štefana Koháryho II., posledného kapitána Fiľakovského hradu,“ uviedla riaditeľka.

Novinkami budúcej sezóny budú podľa jej slov toalety a parkovisko v podhradí či zastrešenie malej bašty dolného hradu, v ktorej budú prezentované informácie o okolitých hradoch v Novohrade. Ďalšou novinkou v dolnom hrade bude takzvaný archeochodník s údajmi o archeologických nálezoch v hradnom areáli či remeselnícky domček na úpätí hradného kopca.

„Budú sa tam konať rôzne workshopy a kreatívne vyučovacie hodiny. Jeho súčasťou bude pec na pečenie chleba, pec na vypaľovanie pravekej keramiky a žarnov na mletie obilia,“ zakončila Tittonová.

Komentáre