Cestovanie

Čičmany a Korňa získali ocenenie v Európskej cene obnovy dediny

"Vo vlaňajšej súťaži Dedina roka získali Čičmany ocenenie Dedina ako klenotnica a Korňa hlavnú cenu. "

TASR, 10. júla 2024 10:08
Na snímke obec Čičmany, archívne foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

V súťaži Európska cena obnovy dediny sa slovenské obce Korňa a Čičmany umiestnili v striebornom pásme. Informovala o tom Renáta Gešvantnerová zo Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP), ktorá je vyhlasovateľom národnej súťaže Dedina roka. Víťazom Európskej ceny obnovy dediny sa stala česká obec Kostelní Lhota.

Obaja slovenskí zástupcovia v celoeurópskej súťaži boli ocenení za výnimočný prístup v oblastiach, akými sú udržateľný rozvoj, ochrana kultúrneho dedičstva a inovatívny prístup k miestnemu hospodárstvu. "Nesmierne sa teším z historického úspechu oboch našich úspešných samospráv a srdečne gratulujem starostkám i občanom Korne a Čičmian. Usilovne pracujeme na tom, aby sme v ďalšom ročníku ešte zvýšili motiváciu obcí zapojiť sa do súťaže a stať sa Dedinou roka," poznamenal generálny riaditeľ SAŽP Juraj Moravčík.

Vo vlaňajšej súťaži Dedina roka získali Čičmany ocenenie Dedina ako klenotnica a Korňa hlavnú cenu. "Korňa ukázala, že aj turisticky menej známe obce môžu uspieť v európskej súťaži. Stačí na to oduševnené vedenie obce, súdržnosť miestnej komunity a veľké srdcia obyvateľov dedinky. Korňa má čo ukázať návštevníkom a verím, že úspech v európskej konkurencii pomôže prílevu turistov a ďalšiemu rozvoju dedinky," dodal Moravčík.

Organizátorom európskej súťaže, ktorá sa koná každé dva roky, je Európske pracovné spoločenstvo pre rozvoj vidieka a obnovu dediny. Porota hodnotila 21 obcí z celej Európy.









Komentáre