Auto&Techno

Európska noc výskumníkov prinesie do miest zážitky spojené s vedou

"Aj tento ročník Európskej noci výskumníkov so sebou prinesie desiatky diskusií s odborníkmi. "

TASR, 30. septembra 2022 12:59
Európska noc výskumníkov, archívna snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Mestá Bratislava, Košice, Banská Bystrica, Žilina a Poprad sa v piatok pripoja k najväčšiemu vedecko-popularizačnému podujatiu v Európe s názvom Európska noc výskumníkov. Návštevníci podujatia sa dozvedia informácie o najnovších vedeckých objavoch a inováciách, sprevádzať ich budú zahraniční vedci, ale aj slovenskí výskumníci a mladé vedecké nádeje.

Vesmírne objavy, roboty, prototypy technologických noviniek, prelomové poznatky z biológie, medicíny či fyziky, ale aj zábavné úlohy, hlavolamy či najrôznejšie pokusy. Aj na to sa môžu tešiť návštevníci 16. ročníka Európskej noci výskumníkov, ktorej tohtoročným mottom je výzva "Dôverujme vede", uvádza sa na webe podujatia.

Festival vedy sa uskutoční v piatok paralelne v 25 európskych krajinách. "Naším hlavným cieľom je aj tento rok podnietiť mladých ľudí i širokú verejnosť k tomu, aby si jednoduché pokusy vyskúšali aj doma a prostredníctvom nich lepšie spoznali vedu a ľudí, ktorí za ňou stoja," objasnil Ľubomír Bilský, riaditeľ Slovenskej organizácie pre výskumné a vývojové aktivity, ktorá podujatie spoluorganizuje.

V Bratislave si budú môcť návštevníci vypočuť prednášku o Project Picoballoon, medzinárodnom výskumnom projekte zameranom na sledovanie a analýzu meteorologických dát z atmosféry, ako aj sledovať živý štart stratosférickej sondy. Jedným z lákadiel bude demonštrácia lietajúcich bionických robotov. Zaujímavosťou bude určite aj ukážka štvornohého autonómneho robota.

Aj tento ročník Európskej noci výskumníkov so sebou prinesie desiatky diskusií s odborníkmi. O tom, ako navrátiť dôveru vo vedu, budú diskutovať predseda Slovenskej akadémie vied Pavol Šajgalík, Dušan Škvarna z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, sociologička Silvia Porubänová či vysokoškolská pedagogička z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Daniela Kováčová.

V každom meste je navyše pripravený špeciálny program, interaktívne prednášky, vedecké workshopy či súťaže, ktoré sú prispôsobené veku návštevníkov. Program podujatí a všetky informácie nájdete na webe nocvyskumnikov.sk.

Komentáre