Autá

Urýchlený vývoj technológií lítiovo-iónových akumulátorov

"Lítiovo-iónová technológia je momentálne najefektívnejšou dostupnou technológiou akumulátorov, ponúkajúcou do budúcnosti veľký potenciál. "

Peter Škorňa, 30. apríla 2019 7:00
Lítiovo-iónová technológia Foto: Daimler AG
Vďaka nej sa dosahuje nielen pokrok na ceste k mobilite bez emisií CO2, ale vznikajú aj nové možnosti elektrifikácie, či už spotrebičov, elektrických vozidiel alebo iných prístrojov.

To bol aj dôvod, prečo získala spoločnosť Daimler AG v rámci svojich výskumných a vývojových aktivít menšinovú podielovú účasť na americkej spoločnosti Sila Nanotechnologies Inc. (Sila Nano). Tá je popredným lídrom vo vývoji nových materiálov pre akumulátory dosahujúce lepšie výsledky než súčasné akumulátory s lítiovo-iónovou technológiou.

Tajomstvo ich úspechu spočíva v tom, že pri výrobe bezpečných a stupňovito rozšíriteľných akumulátorov s vyššou energetickou hustotou sa spoliehajú na potenciál kremíka.

Akumulátor je kľúčovým integrálnym komponentom štruktúry elektrického vozidla. Jeho inteligencia je ukrytá v systéme, definujúcom charakteristiku vozidla vo vzťahu k výkonu, dojazdu a času nabíjania.

Kým doterajší pokrok v oblasti tradičnej chémie lítiovo-iónových akumulátorov stagnuje, tím vedcov a inžinierov spoločnosti Sila Nano vyvíja novú, progresívnejšiu generáciu chémie akumulátorov, pri ktorej využíva kremík, ktorý sa osvedčil ako silný materiál. Vďaka tomu prinášajú na trh bezpečný a robustný produkt, pripravený na sériovú výrobu.

Ako na margo nových akumulátorov uviedol Gene Berdichevsky, spoluzakladateľ a výkonný riaditeľ spoločnosti Sila Nano: „Táto prelomová chémia dnes predstavuje zlepšenie až o 20 percent a v porovnaní s klasickými lítiovo-iónovými akumulátormi prináša ďalší potenciál na zlepšenie... Do flotily spoločnosti Daimler tak prinesieme ešte lepšie a energeticky silnejšie akumulátory, čím zrealizujeme našu spoločnú víziu o budúcnosti s elektrickými vozidlami pre ľudí.“

Spoločnosť Sila Nano, sídliaca v kalifornskom meste Alameda, nahrádza grafitové elektródy svojimi patentovanými kompozitnými materiálmi, ktoré z veľkej časti pozostávajú z kremíka. Ich výhodou je vysoká energetická hustota a vyššia stabilita cyklov, čím umožňujú vývoj výkonnejších zdrojov energie s dlhšou životnosťou, ktoré dokážu prekonávať dlhé vzdialenosti.

Tieto materiály sa dajú jednoducho integrovať do už existujúcich výrobných závodov lítiovo-iónových akumulátorov a umožňujú efektívne nasadenie do sériovej výroby.

Komentáre