Autá

Spoznajte budúcnosť dizajnu motorových vozidiel

"Značka Mercedes-Benz predstavila v kalifornskom Pebble Beach na podujatí Monterey Car Week nové koncepčné vozidlo – štúdiu Vision EQ Silver Arrow."

Peter Škorňa, 18. septembra 2018 8:00
Vision EQ Silver Arrow Foto: Daimler AG
Štúdia s dĺžkou 5,3m a výškou cca 1,0m využíva nehlučný elektrický pohon (550 kW/750 k), ktorý napája plochý akumulátor (využiteľná kapacita asi 80 kWh) a umožňuje teoretický dojazd vyše 400 km (podľa WLTP).
Trakciu zvyšujú hladké pneumatiky s rozmermi 255/25 R 24 (vpredu) a 305/25 R 26 (vzadu). Vozidlo ponúka odlišné jazdné programy Komfort, Šport a Šport+ a tiež možnosť nastavenia zvuku (aj podľa pretekárskeho F1). V kokpite nechýba integrované vyhrievanie priestoru okolo hlavy AIRSCARF, štvorbodový bezpečnostný pás a pedále prispôsobiteľné postave vodiča.

Štúdia je na jednej strane poctou úspešnému pretekárskemu vozidlu W 125 z roku 1937, ktorého traťový rekord (priemerná rýchlosť 432,7 km/h na diaľnici Frankfurt – Darmstadt a späť) vydržal osem desaťročí.
Pretekárske Strieborné šípy (pre zníženie hmotnosti nemali farbu) štúdia pripomína najmä tvarom prúdnice, lakovaním vo farbe strieborná alubeam, či interiérom v ktorom dominujú tradičné, ušľachtilé materiály ako pravá koža, leštený hliník a masívne orechové drevo.



Jednomiestna štúdia Vision EQ Silver Arrow, ktorej karoséria pozostáva z uhlíkových vlákien a kabína vodiča sa vyklápa smerom dopredu, je zároveň emotívnym ukazovateľom ďalšieho smerovania dizajnu. Napr. prednú masku chladiča má riešenú v podobe displeja, vpredu a na bočných obloženiach prahov nechýba priebežný svetelný pás.

Každé koleso má až 168 lúčov a nerotujúci náboj. Priamo do budúcnosti ukazuje digitálny kokpit štúdie. Okrem iného zahŕňa oblúkovú panoramatickú obrazovku so spätnou projekciou ako aj dotykový displej integrovaný do volantu. Obrazovka ponúka aj možnosť virtuálnych pretekov s historickými alebo súčasnými závodnými vozidlami.

„S historickými Striebornými šípmi bola značka Mercedes-Benz už pred viac ako 80 rokmi priekopníkom rýchlosti ‒ okrem iného vďaka ich prúdnicovému tvaru,“ vysvetľuje Gorden Wagener, vedúci oddelenia dizajnu spoločnosti Daimler a dodáva: „Na to nadväzuje štúdia Vision EQ Silver Arrow. Navrhnutá na zrýchlenie a pôžitok z jazdy stelesňuje progresívny luxus a poskytuje výhľad na budúcnosť nášho dizajnu. Vývojová štúdia tak reč tvarov našej novej produktovej a technologickej značky EQ dotiahla až na vrchol.“

Komentáre