Autá

Športiak s autopilotom a pristávacou plochou pre drony

"Športový automobil Rinspeed Σtos je výnimočný a hoci sa pravdepodobne ani nebude vyrábať, zaujal celú motoristickú verejnosť. Popri autopilotovi spolupracuje aj s lietajúcimi dronmi. "

Erik Stríž, 16. novembra 2015 10:00
Rinspeed Σtos (2016) Foto: Rinspeed

Takmer štyri desaťročia experimentov

Čo by ste povedali na to, keby ste niektoré zásielky dostávali priamo počas jazdy autom? A že by ste ho neriadili vy a ani žiadny z vašich priateľov, jazdilo by samé? Áno, je to sci-fi, ale už budúci rok na technologickom kongrese CES 2016 sa odprezentuje vozidlo, ktoré by takéto čosi malo zvládať. Volá sa Rinspeed Σtos a približuje nám svet, v ktorom bude viac priestoru pre celkom nové a netradičné využitie moderných technológií.

Švajčiarska spoločnosť Rinspeed sa špecializuje na prestavbu moderných automobilov a robí to už vyše 36 rokov. Za tento čas sa spoločnosti podarilo pretvoriť rôzne vozidlá vrátane drahého Porsche 911, ktorý nadobudol nezvyčajnú stavbu pripomínajúcu súčasný variant Targa, o ktorom sme písali pred časom aj na Webmagazíne. V portfóliu spoločnosti sa nachádza dokonca aj automobil, ktorým je možné brázdiť morské hlbiny a špeciálne upravená Tesla Model S s komfortným interiérom a funkciou skutočného autopilota.

Túto technológiu autonómneho riadenia bez účasti vodiča by chcela značka Rinspeed preniesť aj na iné vozidlo, v tomto prípade bližšie neidentifikovaný športiak. Hoci sa neuvádzajú jeho technické vlastnosti a rozmery, dve veci o vozidle vieme priamo od výrobcu: bude vedieť jazdiť celkom samé a na zadnej kapote poskytne priestor pre lietajúci dron.

Interiér je zatiaľ iba skicou s odvážnymi líniami. Obsahuje aj volant, ale prioritne by chcel automobil jazdiť autonómne. Foto: Rinspeed

Dron by doručoval a nahrával video

Cieľom koncepčného automobilu je otvoriť verejnú diskusiu o tom, ako sa môže užitočne prepojiť svet automobilov s lietajúcimi dronmi. Využitie takejto spolupráce by mohlo mať hneď niekoľko významov, od doručovania zásielok v pohybe až po vyslovene zábavné využitie. Výrobca uvádza ako príklad situáciu, kedy by kamera na drone mohla z výšky alebo aj tesnej blízkosti od vozidla nahrávať akčnú jazdu, ktorou by sa potom vodič mohol pochváliť na internete.

Iné využitie dronov by mohlo byť pomerne prospešné - slúžili by na to, aby sledovali cestu pred vozidlom a informovali vodiča alebo autopilota o prípadných nebezpečenstvách. Ak by bola za zákrutou nečakaná prekážka, vedelo by sa o nej ešte skôr, ako do zákruty automobil vôbec vojde.

Rinspeed Σtos (2016) so zadnou kapotou, ktorá slúži ako pristávacia plocha pre neveľký dron. Foto: Rinspeed

Problémy vyplývajúce z praxe

Odvážny nápad spojiť drony a automobily je síce zaujímavý, s dnešnou technikou však stále nezrealizovateľný. Dron by potreboval mať nielen dostatok energie na dlhé lety, ale musel by letieť rýchlosťou aspoň 130 km/h, aby takému športiaku vôbec stačil. A ani nehovoríme o tom, ako by sa vôbec dron udržiaval v kontakte s automobilom, keď dnes aj tie najlepšie majú dosah na úrovni dvoch kilometrov.

Rinspeed Σtos je v prvom rade zaujímavý nápad, ktorý sa jedného dňa možno stane realitou s praktickým využitím.

Zdroj: rinspeed.eu


ODPORÚČAME AJ:
Hnevajú vás drony? Touto zbraňou ich môžete zostreľovať bezpečne
Študenti v Bratislave dostali centrum plné modernej techniky
Virtuálna realita a internet pre každého: Kam až chce zájsť Facebook?
Zbohom, skutočný život. Prichádza virtuálna realita novej generácie
Virtuálna realita od výrobcu mikroskopov

Komentáre