Autá

Piatok vo Francúzsku patril Mercedesu

"Francúzsko malo sedieť Ferrari, zatiaľ to tak nevyzerá."

Anton Krajčoviech, 22. júna 2019 17:00
Brit Lewis Hamilton (Mercedes) vychádza z boxov počas druhého voľného tréningu na Veľkú cenu Francúzska na okruhu Paula Ricarda pri La Castelet 21. júna 2019. Foto: TASR/AP
Oba piatkové tréningy na nedeľné preteky Formuly 1 vo Francúzsku ovládli jazdci Mercedesu. V prvom bol najrýchlejší Hamilton, v druhom Bottas.

Okrem diania na trati malo pozornosť formulového sveta aj prešetrenie incidentu medzi Sebastianom Vettelom a Lewisom Hamiltonom z pretekov v Montreale. Komisári svoj verdikt nezmenili a víťazom ostal Hamilton.
Okrem najrýchlejšieho času upútal Lewis Hamilton aj chybou, po ktorej takmer havaroval a následným ohrozením Maxa Vertsappena na Red Bulle.

Jazdci mali na okruhu Paul Ricard problém zahriať pneumatiky a viacerí skončili mimo trate. Úradujúci majster sveta sa necitlivo vrátil na trať, kde doňho takmer narazil Max Verstappen. Incident bol vyšetrovaný po tréningu, no komisári rozhodli, že sa Brit voči Holanďanovi neprevinil.

Domáci pretekári, ani tím, nemali príliš veselú bilanciu. Gasly dostal šmyk, Grosjeanovi v prvom tréningu unikala voda a v druhom prepáli brzdy. Motory Renaultu dymili jazdcom do tváre. Malou kompenzáciou bol výkon tímu McLaren, ktorý používa motory Renault, a v tréningu bol po Mercedese a Ferrari najrýchlejším.

Tímy si priviezli na víkend aerodynamické vylepšenia a motorári vylepšenia pohonných jednotiek. Nové motory Honda vyskúšali jazdci Red Bullu a Kvjat, všetci traja skončili mimo trať. Nové predné krídla testovali jazdci Ferrari.

Monopost Williamsu si v prvom tréningu vyskúšal muž vedúceho poradia juniorskej Formuly 2, Nicolas Latifi.

Komentáre