Život

Zvieratám v bratislavskej zoo pomáhajú pri horúčavách nanuky i sprchy

"Každé zviera, keď môže, tak sa pred slnkom v takéto dni skryje, uviedla pre TASR Veronika Maťašovská z bratislavskej zoo. "

TASR, 8. júla 2021 16:17
Na snímke diviaky visajanské sa osviežujú studeným melónom počas horúceho letného dňa v zoologickej záhrade v Bratislave. Foto: TASR Dano Veselský

Väčšina zvierat v bratislavskej zoologickej záhrade počas extrémnych horúčav vyhľadáva tieň a znižuje svoju aktivitu na minimum, aby si šetrili organizmus. Zvládať vysoké teploty pomáhajú zvieratám aj chovatelia. Medveďovi pripravujú ľadové nanuky z ovocia, zeleniny a zmrazenej vody. Lamám a pštrosovitým vtákom zas dožičia studené sprchy.

"Zvieratá z najhorúcejších častí sveta, ako sú napríklad Oryx arabský a Adax núbijský, sú na horúčavu skvelo prispôsobení, ale ani ich nenájdete na slnku. Každé zviera, keď môže, tak sa pred slnkom v takéto dni skryje," uviedla pre TASR Veronika Maťašovská z bratislavskej zoo. Výnimkou by podľa jej slov mohli byť plazy, ale tie chovajú v akváriách, a teda nie sú vystavené priamemu slnku.
Na snímke medveď hnedý sa osviežuje pod prúdom studenej vody počas horúceho letného dňa v zoologickej záhrade v Bratislave. Foto: TASR Dano Veselský

Slovenský hydrometeorologický ústav upozorňuje vo štvrtok na horúčavy na celom Slovensku. V Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji môže teplota vzduchu vystúpiť až na 38 stupňov Celzia. Platí tú výstraha 3. stupňa. Meteorológovia varujú, že vysoká teplota predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov.

Komentáre