Život

Zvieratá trochu inak. Na tanieri.

"Pre niektorých gurmánske špeciality, pre iných zvieratká, ktoré na tanier nepatria."

, 18. apríla 2013 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Asi každý sa ako dieťa sťažoval, keď ho rodičia nútili jesť veľa zeleniny ako niečo, čo je pre nás zdravé. Aj teraz ešte máme často problém dopriať si dostatočné množstvo takýchto zdravých jedál. Pri pohľade na niektoré z nasledujúcich špecialít si však možno tú starú dobrú zeleninu na tanier s radosťou priložíte.

Morské koníky


Morské plody – gurmánmi milované, ľuďmi nenávidené. Vyprážané morské koníky sú obľúbenou špecialitou najmä v ďalekej Číne. Okrem hladných žalúdkov však majú svoje miesto aj v tradičnej čínskej medicíne, používajú sa totiž na liečbu impotencie.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Morské prasa


V našich končinách toto malé zvieratko považujeme za domáceho miláčika. V južnej Amerike však majú očividne úplne iný názor. Morské prasa je v tejto časti sveta konzumované naozaj vo veľkom. Mäso tohto malého tvora je vraj veľmi chutné, plné proteínov a má veľmi málo tuku a cholesterolu!

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Vyprážané pavúky


Ak aj vy patríte medzi ľudí, ktorí neznášajú pavúky, skúste ich vo vyprážanej podobe! Možno tak budú pre vás tieto malé stvorenia prijateľnejšie. Táto pochúťka pochádza z Kambodže a pozostáva z vypraženej tarantuly, ktorá je veľká približne ako naša dlaň. Pozitívom je, že sa nekonzumuje celá – tradičnou pochúťkou sú len tarantulie nohy.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Slimáky


Táto delikatesa je klasickým predjedlom vo viacerých krajinách celého sveta, veľmi obľúbeným najmä vo Francúzsku. Kým si dáte slimákov na tanier, treba ich poriadne pripraviť. Olúpané a vyčistené slimáky môžeme podávať s cesnakom, maslom alebo rôznymi omáčkami. Pozor, nie všetky druhy slimákov sú však jedlé!

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Jaternica po škótsky


Haggis – takto v Škótsku nazývajú jaternicu, ktorú podávajú raz za rok na počesť básnika Roberta Burnsa, ktorý toto jedlo za svojho života označil za národné. Jedlo pozostáva z ovčej pečene, srdca a jazyka a dochutí sa cibuľou, bylinkami či korením. Touto zmesou sa vyplní ovčí žalúdok, ktorý sa následne zašije a dá na niekoľko hodín variť. No, možno sa naozaj ani nie je čo čudovať, že ho podávajú iba raz ročne!

Komentáre