Život

Zoo v Bratislave má nového člena, juhoafrického leva Sambu

"Samba pricestoval do Bratislavy v prepravnej debni. Nástup trénovali hodonínski chovatelia niekoľko týždňov, aby zviera pri preprave necítilo stres."

TASR, 17. marca 2023 12:01
Samba je v najlepšov levom veku. Keď si zvykne na nové prostredie, postupne sa bude zoznamovať s levicou Jawou. Foto: FB ZOO Bratislava

Zoologická záhrada v Bratislave má od konca minulého týždňa nový prírastok v podobe leva juhoafrického. Samec menom Samba pricestoval z domovskej zoo v českom Hodoníne, kde strávil 11 rokov. V súčasnosti sa adaptuje na nový domov, následne príde na rad zoznamovanie sa so samicou.

"Naša 18-ročná samica bola totiž v predchádzajúcom vzťahu dominantná a rovnako dominantne sa lev prejavoval v hodonínskej zoo. Ich spoločné spoznávanie bude teda pomalé a veľmi opatrné a uskutoční sa pod drobnohľadom chovateľov," približuje zoo.

Samba pricestoval do Bratislavy v prepravnej debni. Nástup trénovali hodonínski chovatelia niekoľko týždňov, aby zviera pri preprave necítilo stres. V deň cesty mal v debni zároveň nachystaný kus mäsa na prilákanie pozornosti.
Samba počas prevozu spolupracoval a nepotreboval ani uspatie. Foto: FB ZOO Bratislava

Samotný prevoz prebehol bezproblémovo. Keďže lev spolupracoval, nepotreboval ani uspatie a do svojho nového priestoru vybehol veľmi čulo. O tom, kedy ho návštevníci zoo uvidia, rozhodnú zoológovia v spolupráci s ošetrovateľmi.

Približne pred rokom sa bratislavská zoo rozlúčila s levom Haldírom. Keďže levy sú spoločenské zvieratá, hľadal sa jeho partnerke Jawe nový partner v celej Európe. Nakoniec ho ponúkla hodonínska zoo, kde lev stratil svoju partnerku pred pol rokom. Je v stredných rokoch, trpezlivý a pokojnej povahy.
Samba v novom výbehu v bratislavskej zoo. Foto: FB ZOO Bratislava

Komentáre