Život

Výcvik ťažného psa na záprahy začína v prvých mesiacoch po narodení

"Psie záprahy alebo mushing je šport, keď človek a jeho pes, alebo viac psov, tvoria jeden tím a spoločne zdolávajú trať pretekov. "

TASR, 14. februára 2023 12:20
Na archívnej snímke malamuty počas pretekov psích záprahov. Foto: TASR Erika Ďurčová

S výcvikom ťažného psa na psie záprahy sa začína v prvých mesiacoch po narodení. "Ťahať sa naučia veľmi rýchlo, keďže to majú 'v krvi' a je to pre ne prirodzené," priblížila pre TASR predsedníčka Slovenského klubu severských a japonských plemien (SKSJP) Zuzana Mikolková Betinská.

V prvých mseiacoch sa psy podľa nej učia prvé základné povely, ako napríklad odbočiť doprava a doľava, ísť vpred či zastaviť. "Nesmieme zabúdať ani na socializáciu s inými psami, agresivita na trati je dôvodom k diskvalifikácii," podotkla Mikolková Betinská.

Zároveň sa pes do postroja na ťahanie oblieka vo veku okolo jedného roka, keď má ukončený fyzický vývoj. "Pri mushingu sa kladie dôraz hlavne na pohodu, zdravie a bezpečnosť všetkých zúčastnených pretekárov, tých dvojnohých aj štvornohých," doplnila.

Spresnila, že organizátori aj pretekári sa riadia Pretekárskym poriadkom Slovenského zväzu psích záprahov. Ten napríklad určuje aj kedy je možné predbiehať iný záprah, aby nedochádzalo k nebezpečným kolíziám.

Najvhodnejšie plemená na tento šport podľa nej pochádzajú z arktických oblastí Severnej Ameriky, Grónska či Sibíri. "Konkrétne aljašský malamut, grónsky pes, kanadsko-eskimácky pes, sibírsky husky a samojed," doplnila predsedníčka klubu. Podotkla, že pre rýchlosť sa tiež využívajú aj rôzne krížence, ktoré však majú vlastnú kategóriu.

Psie záprahy alebo mushing je šport, keď človek a jeho pes, alebo viac psov, tvoria jeden tím a spoločne zdolávajú trať pretekov. "Preteky psích záprahov môžeme rozdeliť na dve sezóny. Sú to preteky 'on snow', čiže na snehu a 'off snow', na suchu," priblížila Mikolková Betinská.

Tie sa podľa dĺžky tratí delia na šprintové, midové a longové, ktoré sú dlhšie ako 45 kilometrov. "Každý majiteľ severského plemena netrpezlivo vyzerá prvé vločky snehu, lebo zimné obdobie je najideálnejšie pre záprahový šport," doplnila. Cez zimu sa podľa nej organizuje aj najviac pretekov s rôznou dĺžkou tratí. Podotkla, že do saní môže byť zapriahnutých aj desať a viac psov.




Komentáre