Život

Vo veku 56 rokov náhle zomrel rozhlasový moderátor Julo Viršík

"S Julom stráca slovenský éter a aj naša hudba ikonu, povedal pre TASR jeho dlhoročný kolega, moderátor Roman Bomboš."

TASR, 27. mája 2021 9:33
Julo Viršík bol niekoľko posledných rokov tvárou Rádia Expres. Foto: Matúš Lago, FB Rádio Expres

Rozhlasový moderátor Július Viršík zomrel vo veku 56 rokov. Úmrtie bývalého kolegu potvrdil TASR moderátor RTVS Roman Bomboš.

Viršík pôsobil napríklad ako rozhlasový moderátor ešte v 90. rokoch v rádiu Rock FM. Naposledy pôsobil v Rádiu Expres. Zviditeľnil sa tiež ako porotca v speváckej súťaži.

Profil Júliusa Viršíka


Július (Julo) Viršík, ktorého profesionálny život bol spätý najmä s rozhlasovým éterom, začal spoznávať prácu s mikrofónom v Slovenskom rozhlase, v ktorom pôsobil už počas štúdia žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Najskôr to bola redakcia Pozor zákruta a potom vysielanie pre mládež s názvom Rádio Elán. V roku 1991 prešiel do vznikajúceho rádia Rock FM, kde mal vlastnú reláciu s hitparádou pesničiek.

"S Julom stráca slovenský éter a aj naša hudba ikonu. Doslova. Sú hlasy a relácie, na ktorých vyrastáte, dospievate a ktoré sú súčasťou vášho života. Osobne som Jula najprv vnímal ako poslucháč, obdivoval som jeho, aj kolegov v rádiu Rock FM a neskôr, ako jeho kolega, som s ním často diskutoval o slovenskej hudbe a navzájom sme sa veľmi informačne obohacovali," povedal pre TASR jeho dlhoročný kolega, moderátor RTVS Roman Bomboš.

Na archívnej snímke Roman Bomboš (vľavo) s Júliusom Viršíkom. Foto: Archív R. Bomboša


Zo Slovenského rozhlasu odišiel Julo Viršík do Rádia Koliba, ktoré sa neskôr premenovalo na Rádio Okey. Do Slovenského rozhlasu sa opäť vrátil v roku 2014. Tentoraz moderoval reláciu Naša hudba, v ktorej predstavoval aktuálnu domácu hudobnú produkciu a prinášal rozhovory s hosťami o domácej hudobnej scéne. Po roku prešiel do rádia Expres, v ktorom moderoval reláciu Twentyfive.

Julo Viršík využíval popri moderovaní svoje bohaté skúsenosti aj ako organizátor hudobných festivalov a zviditeľnil sa tiež ako člen poroty súťaže Slovensko hľadá SuperStar.

"Klobúk dolu pred tým, čo urobil pre slovenských interpretov. Organizoval festivaly a podujatia, na ktorých účinkovali, hľadal nové talenty a dával im priestor, rozbiehal u nás SuperStar, v hitparáde aj vo vysielaní robil z pesničiek hity, doslova. Bol to on, ktorý z pesničky Mandarinka Darinka urobil kult jednej generácie. A navyše to všetko so šarmom a vždy s dobrou náladou. Odchodom Jula stratilo Slovensko nenapodobiteľný hlas, optimizmus a energiu, ktorú posúval cez mikrofón poslucháčom," hovorí o známom moderátorovi Julovi Viršíkovi jeho kolega Roman Bomboš, pre ktorého je jeho odchod "nečakaný a šokujúci".

Komentáre