Život

Viete, aké základné živiny váš pes potrebuje

"Na to, aby ste dokázali pre vášho psieho kamaráta vybrať vhodné krmivo, potrebuje pochopiť, aké živiny sú pre jeho zdravie a rast dôležité. Tak, ako všetky živé tvory, aj psy potrebujú vyváženú stravu, ktorá im zabezpečí dostatok energie a správne fungovanie organizmu."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 23. novembra 2021 16:05
Ilustračné foto Foto: Yekatseryna Netuk / Shutterstock.com
Krmivo pre psov by malo obsahovať kombináciu týchto živín: proteíny, tuky, sacharidy, minerály a vitamíny.

Proteíny
Bielkoviny sú základným stavebným kameňom celého organizmu. Dôležitú funkciu zohrávajú napríklad pri tvorbe buniek, produkcii energie či raste svalov a kostí. Psy si nedokážu sami vytvárať a ukladať v tele dostatočné množstvo bielkovín, preto je potrebné, aby ich získavali zo stravy. Najlepšie granule pre psov obsahujú vysoký podiel mäsa a predstavujú tak významný zdroj bielkovín.

Tuky
Pri všetkej tej aktivite a nekonečných naháňačkách, sú tuky nevyhnutným zdrojom energie. Zároveň sú tvorené mastnými kyselinami, ktoré podporujú fungovanie metabolizmu zvieraťa. Ideálnym zdrojom sú ryby, zvieracie či rastlinné oleje, konopné semienka a iné.

Sacharidy
Rovnako ako tuky či bielkoviny, sacharidy dodávajú vášmu psovi energiu a pomáhajú správnemu fungovaniu čriev. Vyhnite sa však vysoko glykemickým sacharidom, ktoré pozostávajú z veľkého množstva cukrov a poskytujú len nízku nutričnú hodnotu (napr. kukuričný škrob).

Minerály
Váš pes potrebuje minerály pre fungovanie metabolických funkcií nevyhnutných pre život, napríklad vápnik a fosfor, pre rast kostí, zinok, pomáhajúci pri hojení rán, železo pre tvorbu krviniek a prenos kyslíka v tele. Nedostatok týchto minerálov môže spôsobiť vážne problémy.

Vitamíny
Podobne ako pri mineráloch, aj vitamíny zohrávajú dôležitú úlohu pri chemických reakciách v tele psa. Slúžia na podporu imunitného systému, pomáhajú zrážanlivosti krvi a pôsobia ako antioxidanty. Zaujímavosťou je, že psy nemusia získavať vitamín C z potravy. Ich telo si ho vytvára samo.

Vitamíny a minerály nie je nutné vášmu psovi dávať vo forme doplnkov. Práve naopak. Ak mu ich “naordinujete” príliš veľa, môžete ohroziť jeho zdravie a spôsobiť zdravotné komplikácie. Kvalitné krmivá by tieto zložky už v sebe mali obsahovať.

Komentáre