Život

VIDEO: V Zoologickej záhrade Košice sa vyliahli mláďatá ary modrožltej

"Rodičmi sú Paco a Shilley, trojročný pár, ktorý prišiel do Košíc začiatkom roka 2018 z holandskej Zoo Emmen. "

TASR, 15. októbra 2020 11:53
V Zoologickej záhrade Košice sa po pätnástich rokoch vyliahli dve mláďatká ary modrožltej (na snímke). Mláďatká, ktoré dnes vyleteli z hniezdnej búdky, sa vyliahli v druhej polovici júla. Rodičmi sú Paco a Shilley, trojročný pár, ktorý prišiel do Košíc začiatkom roka 2018 z holandskej ZOO Emmen. Košice, 5. októbra 2020. Foto: TASR - František Iván
Košice 5. októbra (TASR) - V Zoologickej záhrade Košice sa po 15 rokoch vyliahli dve mláďatká ary modrožltej. Mláďatká tohto papagája, ktoré na svet prišli v polovici júla, v pondelok vyleteli z hniezdnej búdky.

Rodičmi sú Paco a Shilley, trojročný pár, ktorý prišiel do Košíc začiatkom roka 2018 z holandskej Zoo Emmen. "Ide o veľmi starostlivých rodičov. Svoje potomstvo starostlivo strážia a pravidelne kŕmia. Kým sa potomkovia osamostatnia, prejde ešte minimálne jeden mesiac. Inkubácia ár trvá takmer mesiac. V hniezde sa striedajú obaja rodičia a jediným signálom ich úspešnosti sú zvuky mláďat, ktoré chovatelia zaznamenajú," priblížil zoológ Patrik Pastorek. Mláďatá sú výsledkom harmonizácie páru, ale aj dvojročného úsilia chovateľov.



Paco a Shilley nie sú v kolekcii vtákov jediní, okrem nich v košickej zoo žije ďalší pár týchto papagájov, ktorý návštevníci mohli niekoľko rokov vidieť pri vstupe do zoo. Vyliahli sa v Košiciach, avšak ich hniezdenie bolo neúspešné. Celkovo zoo chová štyri druhy ár, informovala TASR Eva Malešová z košickej zoo.

Väčšina týchto papagájov patrí k ohrozeným najmä z dôvodu ľudskej činnosti. Ary žijú prevažne v pralesoch Južnej Ameriky.



Košická zoo v súčasnosti chová podľa Malešovej celkovo 1400 zvierat v 290 druhoch, pričom najväčšie zastúpenia majú práve vtáky. Od začiatku roka tu zaznamenali niekoľko úspešných odchovov. K takým patria unikátne tukany veľkozobé, ktoré sa vyliahli v polovici júna, ale aj belane tundrové známe tiež pod názvom sovy snežné. Po troch mesiacoch chovatelia poznajú už aj ich pohlavie. Ide o dve samičky a jedného samca. Rozšíril sa aj kŕdeľ tučniakov jednopásych, ktoré patria k nelietavým vtákom, 16-člennú skupinu obohatili štyri tohtoročné mláďatá.






Komentáre