Život

VIDEO: Opancierovaný vlak Kim Čong-una skrýva nejedno tajomstvo

"Olivovozelený vlak so žltým lemom používal ešte jeho otec, ktorý sa bál lietania. "

Tablet.TV, 8. apríla 2018 11:00
Na snímke vydanej 28. marca 2018 severokórejský líder Kim Čong-un máva z vlaku na železničnej stanici v Pekingu. Foto: TASR/AP
Po nedávnej neoficiálnej návšteve severokórejského vodcu Kim Čong-una v Číne sa vo veľkom začalo rozprávať o jeho špeciálnom dopravnom prostriedku, ktorý používa na zahraničné návštevy.

Vodca Severnej Kórey totiž na svoju prepravu využíva záhadný opancierovaný vlak. Olivovozelený vlak so žltým lemom používal ešte jeho otec, ktorý sa bál lietania. Pre Kim Čong-ila sa tento opancierovaný vlak stal aj miestom smrti. V roku 2011 v ňom dostal infarkt.



U severokórejských vodcov je využívanie vlaku tradíciou. Už Kim Ir-sen používal vlak počas kórejskej vojny ako svoje sídlo a v tom pokračoval aj po ukončení konfliktu v roku 1953. Najdlhšia vlaková cesta Kim Ir-sena sa uskutočnila v roku 1984, keď navštívil takmer každú socialistickú krajinu vo východnej Európe.

„Train force one“ - takto posmešne označujú opancierovaný vlak, ktorý v súčasnosti využíva Kim Čong-un na prepravu, najmä po svojej krajine.

Komentáre