Život

Highlighty týždňa: Maturitné škandály a skrvavený Hossa

"Prvú časť maturity majú žiaci stredných škôl za sebou. Ani tento rok povestná skúška dospelosti neprebehla bez škandálov."

Veronika Rosputinská, 24. marca 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Roman Hanc


Maturita, hádam prvá obávaná školská skúška v živote človeka. Skúška, z ktorej máme všetci strach a po nej hrdo vyhlasujeme, že to nič nebolo a odvahu dodávame mladším kamarátom. Tento rok jej prvú – písomnú časť – absolvovalo vyše 54-tisíc stredoškolákov. A ako každý rok, aj tento so sebou priniesla pár škandálov.

Je už takmer pravidlom, že v predvečer, prípadne ráno v deň skúšky, alebo aj skôr, sa na internet dostanú zaručené výsledky maturitných testov. Inak tomu nebolo ani tento rok, falošné výsledky sa objavili opäť. V noci z pondelka na utorok dokonca niekto ukradol škatuľu s materiálmi k maturite, obsah pravých maturitných testov na verejnosť ale neunikol. Omnoho viac ako falošné výsledky robilo tento rok vrásky počasie.

Práve pre počasie boli presunuté termíny skúšok z maďarčiny a ukrajinčiny. „Najväčší nápor spôsobila piatková snehová kalamita. Prvýkrát sme museli extrémne zasiahnuť do priebehu maturitných skúšok a presunúť ich na nasledujúci týždeň. To sa nám ešte v histórii písomných maturít nestalo, aby počasie zasiahlo do maturitných skúšok," spomína si šéfka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania Romana Kanovská.

Druhá časť maturitných skúšok v ústnej podobe začína tento rok stredoškolákom 20. mája.

Bitkár Hossa


Hokej je šport kontaktný, stane sa. Do nepríjemného kontaktu s Američanom Clayom Wilsonom, bývalým hráčom Floridy a Calgary, v súčasnosti hrajúcim za Donbass Doneck, sa dostal Slovák Marcel Hossa. Len pár sekúnd po skončení zápasu lietali z rúk rukavice a z hláv prilby. Mladší z bratov Hossovcov pocítil tvrdé päste súpera a z ľadu odchádzal zaliaty krvou.

Komentáre