Život

V uliciach Nitry pribudne päť nových tzv. kameňov na zakopnutie

"Dva kamene budú umiestnené na Wilsonovom nábreží, ďalšie tri na Štefánikovej triede."

TASR, 28. apríla 2022 10:37
Spomienkové kamene v uliciach slovenských miest pripomínajú konkrétne obete holokaustu. Foto: TASR Jakub Kotian


V centre Nitry pribudnú nové pamätníky, ktoré sú poctou obetiam holokaustu. Do dlažobných kociek budú umiestnené tzv. kamene na zakopnutie (Stolperstein), ktoré budú pripomínať zločiny nacizmu a jeho obete. "Okoloidúci sa pohľadom na kameň symbolicky klaňajú pamiatke obete a kameň je zároveň pripomienkou hrôz druhej svetovej vojny," povedal hovorca mesta Nitra Tomáš Holúbek.

Dva kamene budú umiestnené na Wilsonovom nábreží, ďalšie tri na Štefánikovej triede. Pamätné kamene na Wilsonovom nábreží budú pripomínať príbeh Felsenburgovcov. Ferdinandovi Felsenburgovi Nitra vďačí za podobu viacerých svojich stavieb, jednou z nich je dodnes stojaci most cez rieku spájajúci Mostnú ulicu a Zobor.

Stolperstein na Štefánikovej triede bude poctou rodine Starkovcov. Július Stark ako prvý na Slovensku premietol hraný hovorený film, v dnešnom Starom divadle Karola Spišáka prevádzkoval kino Tatra a vo dvore svojho vlastného domu otvoril záhradné kino.

Prvý Stolperstein v Nitre bol osadený v roku 2017 na Kamennej ulici. Je poctou Marii Arpássy-Gerstl, ktorú v roku 1941 zavraždili v koncentračnom tábore v Auschwitzi.

Komentáre