Život

V kostole našli pamiatkari zápis dátumu úmrtia Mateja Korvína

"Rímskokatolícky Kostol sv. Heleny patrí k výnimočným sakrálnym pamiatkam hornej Nitry s výraznými stopami dávnej minulosti. "

TASR/Webmagazin.sk, 5. júla 2020 23:56
Ilustračná snímka. Foto: TASR - Branislav Račko
Nedožery-Brezany 5. júla (TASR) - Reštaurátorský výskum v Kostole sv. Heleny v Nedožeroch-Brezanoch (okres Prievidza) odhalil vo vrstve figurálnych nástenných malieb nápisy výnimočnej historickej a výtvarnej kvality. Jedným z nich má byť i pamätný zápis dátumu úmrtia kráľa Mateja Korvína. Pamiatkari o tom informovali na svojej internetovej stránke.

"Rímskokatolícky Kostol sv. Heleny patrí k výnimočným sakrálnym pamiatkam hornej Nitry s výraznými stopami dávnej minulosti. V roku 2019 uskutočnil Martin Bóna komplexný pamiatkový výskum, ktorý priniesol cenné poznatky o objekte a významné nálezy historických omietok, malieb a kamenných článkov," uviedla Barbora Matáková z Krajského pamiatkového úradu Trenčín, pracoviska Prievidza.

V rámci výskumu realizovaná dendrochronologická analýza Mojmíra Chomu podľa nej posunula vznik kostola z roku 1409 do obdobia rokov 1423 až 1426. "Počas reštaurátorského výskumu Petra Koreňa sa vo vrstve figurálnych nástenných malieb našli nápisy výnimočnej historickej a výtvarnej kvality. Ide o texty čiernou a červenou farbou písané neskorogotickou minuskulou používanou koncom 15. storočia," priblížila.

Podľa predbežného rozboru historika Juraja Šedivého v dvojriadkovom texte je pamätný zápis dátumu úmrtia Mateja Korvína, ktorý zomrel 6. apríla 1490. Fragmenty nápisu červenými písmenami majú zase črty chválospevu o Panne Márii od sv. Augustína. "Zachované nápisy, hoci neúplné a poškodené trasovaním elektrického vedenia, sú výnimočnou epigrafickou pamiatkou a ich nálezy mimoriadnou reštaurátorskou a pamiatkarskou udalosťou," skonštatovala Matáková.




Komentáre