Život

V košickej zoo sa prvýkrát narodil urzon

"Podobne ako morčatá aj urzony sa rodia dobre vyvinuté, s otvorenými očami a sú osrstené."

TASR, 12. mája 2021 14:17
Na snímke mláďa urzona, ktoré sa narodilo v košickej zoo 3. apríla 2021, kde ako prvá slovenská zoo odchovala urzona stromového (Erethizon dorsatum). Tento druh patrí v európskych zoo k menej častým chovancom. V súčasnosti ho chová 36 inštitúcií v počte do deväťdesiat jedincov. Otec mláďaťa pochádza z Olomouca, matku doviezli zo zoo v maďarskom Miškovci. Urzon sa podobá starosvetským dikobrazom, no v skutočnosti má omnoho bližšie k morčatám a výborne sa šplhá. Urzony sa rodia dobre vyvinuté s otvorenými očami a osrstené. Košice, 11. mája 2021. Foto: TASR František Iván
Košice 11. mája (TASR) – Košická zoologická záhrada ako prvá na Slovensku odchovala urzona stromového. Mláďa menom Hugo prišlo na svet v apríli cisárskym rezom. Tento zákrok bol podľa chovateľov nevyhnutný, keďže priebežne veterinárne vyšetrenia ukazovali na väčší plod.

"Urzon sa síce podobá starosvetským dikobrazom, no v skutočnosti má omnoho bližšie k morčatám. Jeho ostne sú hladké zakončené háčikmi. Od dikobrazov sa líši aj tým, že si nevyhrabáva nory, ale zato výborne šplhá," priblížil pre TASR zoológ Patrik Pastorek. Urzon býva samotár a na stromoch hľadá úkryt, ale aj svoju potravu ako púčiky, listy, kôru či kvety.

Podobne ako morčatá aj urzony sa rodia dobre vyvinuté, s otvorenými očami a sú osrstené. V dospelosti vážia 3,5 až sedem kilogramov, gravidita trvá približne 210 dní. Samica rodí jedno, výnimočne dve mláďatá. Otec mláďaťa pochádza zo Zoo Olomouc, samicu doviezli do Košíc z Miškovca.

Lákadlom pre návštevníkov košickej zoo je tiež nový vzácny druh. Zobákorožec tariktik pochádza z filipínskych ostrovov a je jedným z najohrozenejších zobákorožcov na svete.
Svojím spôsobom života je totiž viazaný na neporušené dažďové pralesy, ktoré človek ničí. To spôsobilo aj vyhubenie jedného z poddruhov.

Na snímke najohrozenenejší zobákorožec tariktik (Penelopides panini panini). Samčeka a samičku v týchto dňoch doviezli do košickej zoo zo zoo Praha. Košice, 11. mája 2021. Foto: TASR František Iván



"Samca od samice spoznáte na prvý pohľad. Kým samice sú celé čierne, samce majú bielu aj krémovú hlavu a spodnú časť tela. Zaujímavosťou týchto vtákov je, že okrem ovocia sa živia i rojacimi sa mravcami," uviedol Pastorek. Do Košíc doviezli pár zobákorožčov v uplynulých dňoch z pražskej zoo na odporúčanie európskeho koordinátora. Na Slovensku tento druh chová iba košická zoo. Návštevníci ho môžu stretnúť v bažantnici oproti areálu Altaj.

Komentáre