Život

Tesne pred smrťou: Momenty, ktoré umelec zachytil, vás rozplačú

"Umelec Andrew George sa podujal, že tieto momenty, zachytené tesne pred smrťou, zveční. Projekt má príznačný názov - Right Before I Die/Tesne pred tým, než zomriem. "

, 1. júna 2014 6:00
Josefina Foto: Fotografie sú zverejnené s dovolením Andrewa Georgea


U každého z nás raz nastane moment, keď sa na život pozrieme poslednýkrát. Ako bude vyzerať tento posledný moment? Možno si ho nestihneme uvedomiť a možno nám ešte ostane pár chvíľ, aby sme sa obzreli dozadu a zhodnotili, čo sa nám podarilo, čo sme pokazili a čo už nestihneme urobiť. V každom prípade, život je príliš krátky, aby sme sa zapodievali myšlienkami na smrť. No na druhej strane si musíme uvedomiť, že je to proces, pred ktorým neutečieme.

Umelec Andrew George sa podujal, že tieto momenty, zachytené tesne pred smrťou, zveční. Projekt má príznačný názov - "Right Before I Die/Tesne pred tým, než zomriem" . Ako teda vyzerajú ľudia a ich posledné chvíle života? "Prednedávnom zomrela priateľova matka. Toľko lásky, pokory a vyrovnanosti, koľko som videl v jej očiach pred smrťou, som ešte v živote nevidel. Všetko mi to došlo až potom, keď zomrela," povedal George pre Webmagazín a pokračoval, "začal som premýšľať, čo bolo v tej žene tak silné, jasné a múdre. Bol to ten najúprimnejší človek, akého som poznal. To ma inšpirovalo k projektu, ktorý som vytvoril."

Sarah Foto: Fotografie sú zverejnené s dovolením Andrewa Georgea


Fotograf sa potom začal viac zaujímať o tých, ktorí žijú s vedomím blížiacej sa smrti. Bežne ich stretávame na autobusových zástavkách, na trhoch či chodníkoch. Hrdinovia, ktorí v sebe majú nepredstaviteľnú silu a bojujú s krutým osudom.

Pre lepšie pochopenie tejto poslednej, a často neviditeľnej fázy života, George hľadal hospice, ktoré by mu umožnili stráviť čas s pacientmi. George spoznával ľudí, ich životnú cestu a všetko zachytával svojim fotoaparátom. V reportáži však nie je ani zmienka o ich chorobe či povolaní, autor projektu chcel predísť tomu, aby sa ľudia rozptyľovali.

Jack Foto: Fotografie sú zverejnené s dovolením Andrewa Georgea


Georgeove obrazy sú jednoduché a pritom úplne výnimočné. Vyjadrujú vyrovnanosť a na druhej strane smútok a beznádej, keď už je všetko stratené. V očiach týchto ľudí je vidieť neskonalú vďaku za to, že sa ešte môžu prebudiť do ďalšieho rána, lebo vedia, že patrí medzi ich posledné. Radujú sa z návštevy blízkych, počúvajú ich s pochopením. "Títo muži a ženy sú na konci, na ktorom sa raz ocitneme všetci. A zažívať budeme to isté," dodal Andrew George.

Chuck Foto: Fotografie sú zverejnené s dovolením Andrewa Georgea


Fotograf zachytil radosť smrteľne chorých ľudí

Podobný projekt ako Andrew George vytvorila aj francúzska organizácia MIMI Foundation, ktorá robí osvetu a bojuje proti rakovine.



Do ateliéra pozvala 20 smrteľne chorých ľudí a vyfotila ich. Nešlo ale o obyčajné fotografie. Ľudí sa ujali vizážisti, ktorí im pomocou líčenia naštylizovali mladistvý vzhľad a nasadili im bláznivé parochne. Pacienti mali po celý čas zavreté oči. Keď ich otvorili, neskrývali úžas v tvári. Nemohli uveriť vlastným očiam.

Figuranti sedeli za jednostranným zrkadlom. Fotograf, ktorý bol na opačnej strane, zachytil ich výrazy tváre. Z týchto fotografii následne vznikla unikátna výstava, ktorá má za úlohu pomôcť ďalším, ktorí bojujú s touto zákernou chorobou. Toto smutné video, ktoré je zverejnené na Youtube, má za týždeň už vyše dva milióny zdieľaní.

Komentáre