Život

Spišský hrad sa rozsvieti na zeleno

"Zelená farba sa dlhodobo spája s Írskom, ktoré je známe ako „smaragdový ostrov“, symbolizuje však aj optimizmus a pozitivitu. "

TASR, 17. marca 2021 16:15
Na ilustračnej snímke Spišský hrad. Foto: TASR Milan Kapusta

Spišský hrad sa v stredu prvýkrát rozsvieti na zeleno a pridá sa tak k tradícii írskych osláv Dňa svätého Patrika, ktoré už dávno prekročili hranice svojej vlasti. TASR o tom informovala Dáša Uharčeková Pavúková zo Spišského múzea v Levoči s tým, že v stredu sa prvýkrát k tejto tradícii pripojí aj historická radnica a Bazilika sv. Egídia v Bardejove.

„Slovensko si je s Írskom blízke nielen početnou komunitou svojich občanov žijúcich v druhom štáte, ale aj rozmanitosťou kultúry a kultúrnych tradícií. Deň sv. Patrika ako sviatok sa aj na Slovensku spája s írskou kultúrou. Súčasťou osláv na celom svete je aj zelené osvetlenie významných dominánt,“ priblížila Uharčeková Pavúková.

Zelená farba sa dlhodobo spája s Írskom, ktoré je známe ako „smaragdový ostrov“, symbolizuje však aj optimizmus a pozitivitu. Ako ďalej opísala, „zazelenanie“ odkazuje aj na írsku diaspóru, ktorá je na Slovensku významne prítomná napríklad na Spiši prostredníctvom írskych rádových sestier v Centre Nano Nagle v Spišskom Podhradí či v útulku pre bezdomovcov Resoty v Bratislave. Poukazuje tiež na dobré írsko-slovenské vzťahy, vyvinuté aj vďaka pracovným či študijným pobytom Slovákov v Írsku, ktorí sa medzičasom vrátili späť domov. „Sú to často práve oni, ktorí dnes na Slovensku zakladajú pobočky írskych firiem, dovážajú sem írsky tovar, interpretujú írsku hudbu a tance pre slovenské publikum či prekladajú írske knihy. Aj o nich je symbolické zazelenanie,“ vysvetlila.

Doposiaľ na Slovensku zelenou zažiarili divadlá, hotely, hrady či mosty. Najdlhšiu tradíciu má osvetlenie fasády historického hotela Radisson Blu Carlton v Bratislave, v budove ktorého sídli aj veľvyslanectvo Írskej republiky. Už niekoľko rokov sa 17. marca rozsvecuje nazeleno tiež Nová budova Slovenského národného divadla či budova radnice v Trnave. Okrem toho budú takto vysvietené mnohé kultúrne inštitúcie slovenských miest, ako napríklad Štátny komorný orchester v Žiline, Štátna opera a Múzeum SNP v Banskej Bystrici či Štátne divadlo v Košiciach. Ako doplnila Uharčeková Pavúková, v Deň svätého Patrika sa v rôznych častiach sveta rozsvieti nazeleno viac ako 300 budov.

Komentáre