Život

Šachtu Karol v obci Štiavnické Bane čaká archeologický výskum

"Tento typ stavby a architektúry sa na Slovensku už nenachádza, podobnú budovu možno nájsť len v prešovskom Solivare."

TASR/Webmagazin.sk, 8. marca 2021 14:42
Obec Štiavnické Bane sa pýši množstvom veľmi vzácny, často ešte neobjavených historických pamiatok. Foto: TASR Lukáš Mužla

V blízkosti bývalej banskej šachty Karol v obci Štiavnické Bane v okrese Banská Štiavnica sa uskutoční rozsiahly archeologický výskum. Podľa riaditeľa neziskovej organizácie Berg Schola Dávida Augustína budú práce na ploche približne 1200 štvorcových metrov trvať minimálne dva roky.

Šachta Karol siahajúca do hĺbky 320 metrov vznikla koncom 17. storočia, banské dielo zaniklo pri požiari v roku 1906. Podľa historického výskumu neziskovej organizácie tu baníci pri ťažbe striebornej rudy využívali jedinečný konský gápeľ, z ktorého sa však nezachovali žiadne pozostatky. „Našou víziou je obnoviť tento zaniknutý objekt a stavbu sprístupniť verejnosti,“ uviedol pre TASR Augustín.
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa Augustína sa tento typ stavby a architektúry na Slovensku už nenachádza, podobnú budovu možno nájsť len v prešovskom Solivare. Obec Štiavnické Bane i mesto Banská Štiavnica už neziskovej organizácii prenajali pozemky, na ktorých sa bude výskum uskutočňovať. Po jeho ukončení chce Berg Schola vypracovať projektovú dokumentáciu na obnovu konského gápľa. Na financovanie projektu požiadala nezisková organizácia o grant z Ministerstva kultúry SR.

Nezisková organizácia Berg Schola, ktorá bude archeologický výskum zastrešovať, vznikla v roku 2019 ako iniciatíva viacerých odborníkov z rôznych oblastí. Okrem šachty Karol sa už druhý rok venuje archeologickému výskumu cisárskych schodov, ktoré slúžili ako bezpečný vstup do banského priestoru pri návšteve cisára. Ďalší archeologický výskum spojený aj s rekonštrukčnými prácami plánuje Berg Schola tento rok otvoriť aj na pozostatkoch vindšachtského opevnenia.

Komentáre