Život

S teplejšími mesiacmi sa blíži lovecká sezóna srnčej zveri

"Zima sa pomaly stáva minulosťou, čo znamená, že spolu s ľuďmi sa do našich lesov vráti opäť aj viac poľovníkov. "

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 26. marca 2021 8:41
Foto: Rionegro / Shutterstock.com
Ak je lov alebo pozorovanie srnčej zveri aj vašou vášňou, urobte si radosť a vybavte sa na novú sezónu.

Sledovanie srnčej zveri
Aj keď lov srnčej zveri je u nás povolený až od mája, práve na jar na svet prichádza nové potomstvo. Jelene a srny skúmajú nové teritóriá, presúvajú sa vo veľkých čriedach, mláďatá sa učia samostatne chodiť a kŕmiť.

Srnčie čriedy sa však na jar začínajú aj postupne rozpadať. Jedinci sa osamostatňujú a zvykajú si na pre nich viac typický individualizmus. Mladé srnce pomaly naberajú sily, tie staršie silnejšie si už vytvárajú svoje teritóriá, ktoré si pred rujou budú tvrdo obhajovať.

V tomto období poľovníci, ochranári či obyčajní milovníci prírody radi pozorujú zmeny správania týchto kopytníkov v našich lesoch. Vďaka kvalitným profesionálnym poľovníckym ďalekohľadom dokážete pozorovať zver bez toho, aby ste ju vyrušili aj na 500 či 700 metrov.

Môžete pozorovať detaily ako zblízka, uvidíte zmeny škvŕn na mláďatách, môžete sledovať ich rast, postupný vývoj parožia srncov aj jeho sfarbenie, čo je pre zainteresovaného človeka obrovským zážitkom a pohladením duše.

Lovecká sezóna
Obdobie lovu srncov hôrnych sa začína v polovici mája, avšak na srny, srnčatá a jelene prichádza čas až v letných mesiacoch. Veľké a staré samce sa najčastejšie lovia počas ruje. Dovtedy máte teda stále dosť času na to, aby ste si našli kvalitné nové vybavenie, či už ide o ďalekohľad, zbraň alebo inú výstroj.

Ak však pozorujete jelene v prírode už od jari, aby ste sa pripravili na lov toho konkrétneho jedinca v neskorších mesiacoch, určite by ste sa mali pozrieť na ponuku kvalitných puškohľadov, ktorými môžete v mnohom nahradiť aj samotné ďalekohľady.

Majú síce o niečo menšiu pozorovaciu vzdialenosť ako ďalekohľady, tá najkvalitnejšia digitálna výbava však disponuje aj funkciou užitočného nočného videnia. V neposlednom rade nový kvalitný puškohľad využijete aj pri love akejkoľvek inej zveri počas celého roka.

Nech sa už rozhodnete vašu poľovnícku výbavu obohatiť akokoľvek, určite sa vám oplatí nakupovať lacnejšie mimo hlavnej sezóny. Ak poľujete iba v lete, odložte zatiaľ vašu novú výstroj do skrine a počká si na vás v ten správny čas.

Komentáre