Život

RTVS nakrúca novú vianočnú rozprávku O liečivej vode

"Novinka o strete zemského sveta a záhadnej vodnej ríše sľubuje romantiku, dobrodružstvo, humor a kvalitné herecké obsadenie."

TASR/Webmagazin.sk, 17. júla 2020 12:17
Prvá klapka novej rozprávky padla v utorok 14. júla. Na obrazovkách sa objaví na Vianoce. Foto: RTVS

O liečivej vode je názov novej vianočnej rozprávky. Prvá klapka novinky, ktorá vzniká v koprodukcii RTVS, Českej televízie a Trigon Production, padla v utorok 14. júla. TASR o tom informoval PR manažér RTVS Marián Prevendarčík.
Postavu Jakuba, mlynárovho syna, hrá Jakub Spišák. Foto: RTVS

Záhadný vodný svet


Romanticko-dobrodružná rodinná rozprávka s prvkami humoru bude zrkadliť dva príznačné svety - zemský povrch a vodnú ríšu plnú tajomstiev a záhad. Oba svety zaplnia svojimi charaktermi inšpiratívne typy rozprávkových postáv, bytostí a figúrok. „To najvzácnejšie v našom svete nemožno speňažiť." Výstižné motto charakterizuje jednu zo základných myšlienok
Pod námet sa podpísali Juraj Raýman a Katarína Moláková. Scenár je dielom Michala Pusztaya a Jána Sebechlebského, ktorý sa ujal aj réžie. V rozprávkovom žánri ide o režijný debut tohto skúseného filmára. Štáb ďalej tvoria kameraman Tomáš Juríček, divadelný a filmový architekt, ale aj scénograf, grafický dizajnér, hudobník, fotograf a spisovateľ Tomáš Berka či kostýmový výtvarník Ján Kocman.
Prvá klapka padla v utorok 14. júla. RTVS odvysiela novú rozprávku na Vianoce. Foto: RTVS

Hviezdne obsadenie aj nové tváre


V rozprávke vystupujú známe herecké osobnosti zo Slovenska i z Českej republiky. Princeznú Hanku stvárni mladá herecká tvár Darija Pavlovičová. Jej starostlivého otca a spravodlivého kráľa Dobroslava Marián Mitaš. Postavu Jakuba, mlynárovho syna, hrá Jakub Spišák a jeho otca, mlynára Jána, divákom známy Attila Mokos. V postave Tajomnej vojvodkyne s ambicióznymi plánmi budú môcť diváci vidieť Zuzanu Kanócz a Juraj Hrčka si zahrá vojvodu Filipa. Záhadný vodný svet reprezentuje postava vodnej panej, ktorú stvárni česká herečka Linda Rybová. Plejádu rozprávkových postáv a bytostí doplnia pomocníci vodnej panej - Juraj Kemka ako Fedor a Petr Vaněk v postave Viktora. "V rozprávke sa predstavia aj Rebeka Poláková ako slúžka Dora, Marián Labuda s Michalom Režným v postavách komických strážcov Fera a Miša," uzavrel Prevendarčík.

Rozprávku O liečivej vode uvedie RTVS v premiére počas vianočných sviatkov.

Komentáre