Život
Ročník 2015 patrí ku kvalitnejším, hovorí vinársky technológ
TASR, 9. novembra 2015 12:15Na snímke deň otvorených dverí spojený s krstom nových vín vo vinárskom závode Vinidi s.r.o. v obci Báb v okrese Nitra 6. novembra 2015. Foto: TASR - Henrich Mišovič
Približne 150.000 litrov najmä prívlastkových a akostných vín plánuje v tomto roku vyrobiť vinárstvo VINIDI v Bábe neďaleko Nitry. Z toho 60 % produkcie tvoria biele a 40 % červené vína. Väčšina produkcie zostáva na domácom trhu, hlavnými odberateľmi sú hotely, reštaurácie a privátna klientela. Časť produkcie firma exportuje do Českej republiky a Číny.Krstom Sauvignonu 2015 6. novembra vinárstvo otvorilo sezónu mladého vína. Svoju premiéru mali aj šumivé vína Frizzante, ktoré podľa generálnej riaditeľky spoločnosti Beaty Šolarovej na slovenskom trhu chýbajú. Podľa hlavného technológa Romana Kühtreibera sú na výrobu Frizzante najvhodnejšie odrody, ktoré majú potenciál zrenia jeden až dva roky. "Optimálne sú Veltlínske červené skoré, Irsai Oliver, ružové vína," priblížil.
Na snímke deň otvorených dverí spojený s krstom nových vín vo vinárskom závode Vinidi s.r.o. v obci Báb v okrese Nitra 6. novembra 2015. Foto: TASR - Henrich Mišovič
Vinársky ročník 2015 označuje Kühtreiber za jeden z kvalitatívne lepších ročníkov. Vína sa podľa jeho slov ukazujú ako plné, harmonické a veľmi aromatické. "Cukornatosť bola zo začiatku nízka, potom prišli dažde, ktoré pozastavili zvyšovanie cukru. No po nich prišlo zasa pekné obdobie, kedy išla cukornatosť hore, pri zbere bola 22 stupňov. Každý rok je špecifický, tento je ešte skoro hodnotiť," konštatoval.
Podľa Kühtreibera sa spotrebitelia v posledných rokoch orientujú na ružové vína, kvalitné biele vína a kým v minulosti uprednostňovali suchšie vína, dnes ocenia aj tie so zvyškovými cukrami. Zmenil sa aj pohľad spotrebiteľa – kým v minulosti bola najdôležitejšia pri jeho rozhodovaní cena, dnes už uprednostní skôr kvalitu.
VINIDI obhospodaruje 50 hektárov vinohradov v Nitrianskej vinohradníckej oblasti. Dominujú odrody Veltlínske zelené, rizlingy, rulandy, Devín, Tramín červený.