Život

Príbehy z Trenčína tentoraz preniesli návštevníkov do druhého storočia

"Nočná šou sa tento rok odohrávala v centre mesta, na priestranstvách v okolí Domu armády. "

TASR, 4. júla 2022 11:43
Na snímke divák natáča smartfónom maping na budove počas predstavenia Príbehy z Trenčína, 2. júla 2022 v centre Trenčína. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Siedme pokračovanie Príbehov z Trenčína prenieslo návštevníkov do druhého storočia, keď sa na území budúceho Trenčína objavili Rimania. Hlavnou postavou multižánrového podujatia pod holým nebom v sobotu (2. 7.) v noci bol vojak z Laugaricia Severus.

"Príbehy z Trenčína sú tradičným podujatím, ktoré malo dva roky pauzu, a som rád, že sa to podarilo oživiť. Tento rok sme predstavili projekt Severus, vojak z Laugaricia, preniesli sme sa tak do druhého storočia, keď tu bol tábor Laugaricio," načrtol pre TASR organizátor, autor textovej predlohy a režisér Vlado Kulíšek.

Nočná šou sa tento rok odohrávala v centre mesta, na priestranstvách v okolí Domu armády. "Nadnesene ide o pochôdzkové divadlo. Na jednom mieste sa začína celý príbeh, kde sa objavil aj náš hlavný hrdina - vojak Severus, potom sa prešlo približne 200-metrovým úsekom, kde ľudia videli akrobatické šou, laserové šou, svetelné efekty, mappingy," priblížil Kulíšek.

Príbeh vojaka Severusa podľa neho predstavilo 15 umelcov, išlo o ľudí od Prahy po Bratislavu i miestnych umelcov zo skupiny historického šermu.
Na snímke súboj rímskych vojakov počas predstavenia Príbehy z Trenčína, 2. júla 2022 v centre Trenčína. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Podujatie má režiséra i svojich pravidelných návštevníkov. Kulíšek spomenul, že na prvom ročníku organizátori počítali s niekoľkými stovkami ľudí a nakoniec ich prišli tisíce. "Odvtedy sme na to pripravení a vieme to urobiť vo väčšom rozsahu, aby každý niečo z toho mal a videl," podotkol.
Na snímke akrobatka počas predstavenia Príbehy z Trenčína, 2. júla 2022 v centre Trenčína. Foto: TASR Radovan Stoklasa

K aktuálnemu ročníku projektu Príbehov z Trenčína organizátori vydávajú i knižnú časť, v ktorom si ľudia prečítajú skutočný príbeh, dodal režisér.

Komentáre