Život

Obrúčky tradične nosíme na prstenníku ľavej ruky. Dôvod vás prekvapí

"Za diamantový snubný prsteň zvyknú muži utratiť aj štyri výplaty. Kto s tým začal? "

Zuzana Onufer, 5. februára 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo si počas svadobného dňa vymieňajú mladomanželia prstene, a prečo nosíme obrúčku práve na štvrtom prste ľavej ruky? Táto tradícia má viacero vedeckých aj menej vedeckých teórií.

Žila lásky


Snubné prstene a obrúčky sa v histórii nosili na rôznych prstoch, na ľavej aj pravej ruke. Tradícia nosenia prsteňa na prstenníku ľavej ruky pochádza zo starovekého Ríma. Rimania verili, že žila zo štvrtého prsta na ľavej ruke zvaná vena amoris - žila lásky vedie priamo do srdca. Vedci neskôr túto teóriu vyvrátili, avšak tradícia nosenia obrúčky na prstenníku ľavej ruky ako symbol lásky manželov pretrvala dodnes.
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Pragmatické pohnútky


Praktickým dôvodom nosenia obrúčky na ľavej ruke je to, že prsteň je zvyčajne vyrobený z mäkkého kovu, najmä zlata, ktorý sa menej opotrebúva na ľavej ruke, keďže väčšina ľudí sú praváci.

Štvrtý prst na ľavej ruke je zároveň pravdepodobne druhý najmenej používané prst na ruke po malíčku. Malíček je však príliš malý na to, aby naň vyrobili pekne zdobený prsteň, preto sa pocta nosiť obrúčku ušla práve prstenníku.
Nie v každej krajine sa však obrúčka nosí na ľavej ruke. V Španielsku, Venezuele, Peru, Indii, Nórsku a Dánsku nosia manželia prstene na prstenníku pravej ruky, pretože pravá je viac dominantnejšia a to symbolizuje silu manželstva.

Najmenší a najdrahší


Zaujímavosťou je, že najstarší a najmenší zásnubný prsteň dostala kňažná Mária, dcéra Henricha VIII. V tej dobe mala len dva roky. Prvý diamantový zásnubný prsteň daroval v roku 1477 kráľ Maximilian I Márii Burgundskej. Diamantom spečatili svoj sľub. Tak páni, teraz už viete kto je na vine, že za snubný prsteň ste nútení vyvaliť tisíce eur.

Odkedy je prsteň znakom lásky?


Najstaršie zaznamenaná výmena obrúčok pochádza zo starovekého Egypta. Vtedy si prstienky ako znak lásky vyrábali z trstiny. Neskôr sa prstene začali vyrábať z kože, kosti alebo slonoviny. Drahšie materiály, z ktorých snúbenci darovali svojej milej prsteň neznázorňovali viac lásky, ale hlavne bohatstvo darcu.

Symbolika


Kruh je symbolom večnosti, bez začiatku a konca, a to nielen v Egypte, ale aj v mnohých iných kultúrach. Otvor v strede prstenca má tiež svoj význam. Je to symbol určitej brány, čo v prípade obrúčky znamená brány k nekončiacej a večnej láske.

V starovekom Ríme bol prsteň nielen znakom lásky, ale aj vlastníctva. S darovaním prsteňa si tak rímsky muž uplatnil svoj nárok na svoju budúcu manželku.

Kresťanstvo začalo využívať obrúčky ako súčasť svadobného obradu až v 13. storočí. Dovtedy považovali prezdobené a často aj nevkusné prstienky za nevhodné. Keď sa však zjednodušili a nadobudli duchovný význam, stali sa neodmysliteľnou a zároveň peknou tradíciou.
Zdroj: todayifoundout.com

ODPORÚČAME AJ:
Viete kto najviac predstiera orgazmus? Budete prekvapení
Desať motivačných viet, bez ktorých sa cez skúškové nezaobídete
Mýtus o pive: Ženy si myslia, že sa z neho priberá. Aj tak ho pijú
Rodičia verzus bezdetné páry: Ktorí sú šťastnejší?
Aj vaše dieťa sa rado skrýva? Vieme prečo

Komentáre