Život

Plánujte a urobte si poriadok v rodinnom rozpočte

"To, že ľudia nemajú prehľad o svojich nákladoch a výdavkoch, je chyba. Pokiaľ chcete správne hospodáriť, je potrebné urobiť si v rodinných financiách poriadok."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 25. januára 2023 6:28
Ilustračná foto Foto: Shutterstock
Majte prehľad o tom, koľko a za čo utrácate, a zistite, na čom môžete ušetriť. Pokiaľ budete vedieť, ako na tom ste, budú sa vám lepšie plánovať výdavky nielen do budúcnosti.

Návod, ako si urobiť prehľad vo financiách
Svoj prehľad môžete zostaviť niekoľkými spôsobmi. Zástancovia klasického papiera a ceruzky si vystačia so zápisníkom, milovníci tabuliek si môžu urobiť prehľad do zošita v Exceli a vyznávači pokrokových technológií si do svojich mobilných telefónov môžu stiahnuť prehľadné aplikácie.

Nech už sa rozhodnete pre akúkoľvek možnosť, pamätajte, že by ste si svoje účtovníctvo mali viesť dlhodobo. Len tak budete vedieť, na čom ste ušetrili, za čo ste minuli viac a koľko priemerne mesačne ušetríte.

Aké položky si do zoznamu zaviesť?
● Náklady – svoje výdavky si rozdeľte do niekoľkých podskupín. Môžu sa tu objaviť položky ako: jedlo, doprava, služby, splátky, bežná prevádzka domácnosti a vlastná potreba. Vďaka rozpísaniu môžete zistiť, za čo zbytočne míňate a na čom môžete ušetriť.
● Príjmy – spíšte si príjmy a rozdeľte ich na stabilné a občasné. Napríklad zistíte, že do spoločnej kasy môžu prispieť aj vaši potomkovia tým, že začnú chodiť na brigádu, a tak si prispievať na vreckové.

Nečakané výdavky pokryje pôžička
Váš rozpočet by mal počítať aj s mimoriadnymi výdavkami, ktoré sa obvykle uhrádzajú z úspor. Typickým príkladom je obstaranie novej chladničky alebo práčky, ktoré sa nečakane pokazili. Nie vždy si s úsporami vystačíte, prípadne nechcete minúť celý svoj finančný vankúš. V takom prípade môže pomoc pôžička. Vďaka finančnému prehľadu budete vedieť:
● koľko peňazí mesačne usporíte,
● koľko si môžete požičať,
● koľko môžete mesačne splácať.

Než sa rozhodnete pre pôžičku, najskôr si dobre spočítajte, či ju budete schopní splácať. Pamätajte, že požičiavať by ste si mali s rozvahou. Odporúča sa požičiavať si iba na veci, ktoré budete používať dlhšie, než ich splácať.

O pôžičku môžete požiadať v banke alebo nebankovej spoločnosti s licenciou od NBS. Banka poskytuje pôžičky za prísnejších podmienok. Nie každý žiadateľ uspeje a niekedy banka môže chcieť aj ručiteľa.

Flexibilnejší prístup ponúkajú nebankové spoločnosti. Pôžičku vybavíte aj z pohodlia domova. Požičať si môžete na čokoľvek, a to až niekoľko sto tisíc korún, pričom splácať môžete flexibilne, vždy však aspoň najmenšiu dohodnutú sumu.

Komentáre