Život
Perfektného slimáka na záhrade nenájdete
Lucia Illanitzová, 3. októbra 2013 10:00
„Záleží aj na druhu slimáka, my chováme Helix aspersa Maxima, ktorý pochádza zo severnej Afriky,“ konštatuje. Dodáva, že tento druh je medzi gurmánmi veľmi obľúbený. „Naše slimáky sa zeme dotknú minimálne, kŕmime ich špeciálnou obilnou zmesou,“ vysvetľuje, zatiaľ čo na ochutnávku servíruje niekoľko slimákov upravených na bylinkovom a hľuzovkovom masle. Sú asi strednej veľkosti, menšie ako veľké záhradné slimáky na Slovensku.

Slimačie pečienky, slimačí kaviár...
Na Slovensku podľa neho podniky často ponúkajú dovezené slimáky, ktoré už bývajú staré a gumové. Alebo keď ponúkajú kvalitu, tak v obmedzenom sortimente. „Napríklad v Banskej Bystrici je vynikajúca reštaurácia, slimákov tam podávajú pätnásť rokov. Ale so slimačou paštétou s brusnicami, slimačou pečeňou či kaviárom sme ich prekvapili,“ chváli sa. Slimačou pečeňou? Pýtame sa, mierne zaskočení. Zelieska vzápätí prinesie na tácke maličké slimačie pečienky, veľké asi ako fazuľky. Všetky sú stočené v tvare slimačej ulity. „Majú ich vo vrchnej časti ulity, preto pečienky od nej získajú tvar,“ vysvetľuje. Táto delikatesa je vzácna a jemná.

Penis majú za pravým tykadlom
Čo sa týka technológie pestovania, respektíve, ako nás opraví, chovu slimákov, niektoré aspekty prezradiť nechce. Považuje ich za firemné know – how. „Na jar, začiatkom apríla sa slimáky vypustia na farmu, začnú sa tam rozmnožovať. Keď slimák dorastie do takej veľkosti, aby sa mohol rozmnožovať, je samec, neskôr sa však môže zmeniť na samicu,“ vysvetľuje. „Slimák k tomu druhému prilezie a spoza tykadla mu vyjde ´šíp lásky´,“ farbisto opisuje erotickú scénu. Na otázku, či majú teda slimáky penis za krkom odpovedá, že v podstate áno. „Za pravým tykadlom,“ spresňuje.

Zdravá delikatesa
„Slimačie mäso sme porovnávali s hovädzím a lososím mäsom. Zo slimáka sa dá pripraviť úplne všetko. Je hovädzina, je bravčovina, je hydina a toto je slimáčina. Keď si porovnáte nutričné hodnoty, mäso zo slimáka patrí medzi tie najzdravšie,“ hovorí Zelieska, ktorý verí na budúcnosť „slimačej gastronómie“ na Slovensku.

Koľko to stojí? „Je to pomerne drahé, chov je náročný a zoberte si, koľko slimákov potrebujete napríklad na 50ml fľaštičku slimačích pečení,“ nechce konkretizovať cenu produktov Zelieska. Dodáva však, že v zahraničí sa predávajú výrazne drahšie ako u nás. Kým sa prehrabáva v boxe so slimačími delikatesami, pýtame sa, čo je to za špeciálne zariadenie. „No tak, táto chladnička, je... ...obyčajná autochladnička,“ smeje sa. Potraviny totiž treba udržiavať v chlade.
Slimačí kaviár
Slimačie vajíčka v príjemne korenenom náleve.
Slimačí kaviár v ľadovej triešti pred Vami vytvorí kulisu fantázie, ale aj skutočnosti, že stretnutie s niečím novým a krásnym má svoj zmysel ...
Príprava: Servírujte na kolieska bieleho pečiva potreté slovenským maslom (tzv.jednohubky).
Môžete ich ozdobiť vetvičkou zelenej petržlenovej vňate, kúskom citróna, alebo brusnicou a skúste pokvapkať citrónovou šťavou.
Slimačia pečeň
Slimačie pečeň? Prečo nie?
Práve teraz môžete svojich priateľov ohromiť a vyhrať napríklad stávku, že slimačia pečeň existuje.
Príprava: Servírujte na kolieska bieleho pečiva potreté slovenským maslom (tzv.jednohubky).
Môžete ich ozdobiť vetvičkou zelenej petržlenovej vňate, kúskom červenej papričky, pridajte trochu bieleho korenia a skúste osoliť, aby vynikla jemná a lahodná chuť.
Slimačia polievka
Je silná ako medveď. Je horúca, ale nepáli. Je veľmi dobrá, ale čokoláda to nie je ...
Príprava: Polievku ohrejte na bod varu. Rozlejte do pripravených, predhriatych šálok a podávajte horúcu.
Ako príloha sa výborne hodia parížske syrové tyčinky (slané, rascou okorenené tyčinky z lístkového cesta).
Polievka neobsahuje alkohol. Ten sa odparí pri varení a zostáva len príjemná aróma koňaku.