Život

People of Bratislava: Každý z nás má svetu čo povedať

"Oliver Filipp prostredníctvom projektu People of Bratislava zverejňuje fotografie ľudí, ktorých stretáva v meste, spolu s ich myšlienkami. Niektoré sú vtipné, z iných cítiť smútok."

Veronika Rosputinská, 13. februára 2014 6:00
Autor projektu Oliver Filipp Foto: Súkromný archív Olivera Filippa


People of Bratislava je zaujímavý facebookový projekt, ktorý je postavený na ľuďoch a ich myšlienkach. Oliver Filipp, ktorý ho zastrešuje, sa inšpiroval obdobným projektom Humans of New York. „Myšlienka projektu je hlavne v konverzáciách s ľuďmi, pridaná fotka je len bonus, aby to dodalo na autentickosti,“ prezrádza autor projektu.

Za každým človekom, jeho vráskou či úsmevom, sa schováva nejaký príbeh. Niekedy prekvapí, inokedy dojme, občas rozosmeje. Zberateľ týchto príbehov nám o svojom projekte prezradil viac.

„Inšpirácia je všade okolo nás, stačí sa dobre pozerať“, píšete v popise svojho projektu na Facebooku. Čo k jeho vytvoreniu inšpirovalo Vás?

Tento projekt je veľmi populárny v iných mestách ako New York, Amsterdam či Miami. Bol som prekvapený, že sa tomuto v Bratislave ešte nikto nevenuje, tak som sa toho chytil ja.

Celý projekt zastrešujete sám? Sám si vytipujete ľudí, vyberáte otázky, fotíte a následne spravujete facebookovú stránku alebo Vám s tým niekto aj pomáha?

Áno, celý projekt zastrešujem ja sám. Od fotiek, cez konverzácie až po spravovanie facebookovej stránky. Teším sa, že sa ľuďom páči, zaujímajú sa o neho. Dostávam od ľudí správy, že mi držia palce, aby sa mi darilo a nech v tom aj naďalej pokračujem.

Keby mám znova tú možnosť, dokončil by som si školu. Učil som sa za čašníka. Foto: People of Bratislava/Oliver Filipp
People of Bratislava funguje približne mesiac. Potvrdzujú sa zatiaľ Vaše slová, že Bratislava je mesto plné zaujímavých ľudí a že každý z nás má svetu čo povedať?

Áno, tieto slová sa mi jednoznačne potvrdili. Aj keď Bratislava nie je mesto typu, že sa vám ľudia priamo „hádžu’’ pred objektív ako v New Yorku, je z čoho vyberať. Tu v Bratislave nie je diverzita až tak zrejmá, čo je možno škoda.

Ako reagujú ľudia na ulici, ktorých zastavujete, pýtate sa ich „otázky na telo“ a potom im poviete, že ich odpovede spolu s fotografiou chcete zverejniť?

V prvom rade, keď zastavím človeka, predstavím sa mu, poviem mu, o čo približne ide a hneď na začiatku sa spýtam, či súhlasí s tým, že pôjde „viral’’. Odfotografovať niekoho bez jeho súhlasu a ešte to aj zverejniť na internet je veľmi veľké riziko.

Najdôležitejšie v živote je mať ľudí rád a neodsudzovať ich za to, akí sú. Nikdy totiž nevieme, aké pozadie sa za nimi skrýva. Foto: People of Bratislava/Oliver Filipp
Stretli ste sa už aj s negatívnymi reakciami?

Prevažne sa s negatívnymi reakciami nestretávam, väčšinou sú neutrálne. Napríklad „nie ďakujem“ alebo „nemám čas“. Avšak na jednu reakciu nezabudnem asi nikdy. Bolo to v prvý deň realizovania môjho projektu, keď som sa milo vyzerajúcej staršej pani opýtal, či by súhlasila s fotkou a krátkym rozhovorom. Moja otázka bola nasledovaná jej otázkou, či je za to nejaký honorár. Odpovedal som, že nie a jej reakcia bola pre mňa priam nečakaná, keďže mi s úsmevom na perách povedala „tak choďte do ...’’.

Podľa čoho si vyberáte ľudí, ktorých oslovíte?

Neoslovujem každého. Človek, ktorého oslovím, ma musí nejakým spôsobom zaujať. Či už je to výraz tváre, postoj, zaujímavé prostredie alebo len „chémia na diaľku’’.

Ktorý človek Vás zatiaľ najviac chytil za srdce?

Chlapec, ktorého som zastavil na hlavnej stanici (na fotografii z 23.1.2014). Zarozprával som sa s ním na dlhšiu dobu a po vypočutí jeho príbehu som sa naozaj začal zamýšľať nad spravodlivosťou vo svete.

Moja minulosť? Jedny majstrovstvá Európy a dvojnásobný medailista ČSSR v kulturistike. Foto: People of Bratislava/Oliver Filipp
A kto Vás naopak najviac rozosmial?

Na rozhovor s pedagógom z právnickej fakulty si pamätám doteraz (na fotografii z 13.1.2014). Veľmi inteligentný muž so zmyslom pre humor.


Čo by ste chceli týmto projektom povedať svetu? Aké sú Vaše ambície v súvislosti s ním?


Tento môj zámer hovorím každému opýtanému ešte pred rozhovorom, aby vedeli, o čo mi asi približne ide. Podľa môjho názoru je momentálne taká doba, že ľudia hľadajú pasívnu zábavu a scrollovanie facebookovými stránkami je jednou z nich. Myslím si, že prezeranie takýchto fotografií s reálnymi ľuďmi a ich myšlienkami má väčšiu výpovednú hodnotu ako prezeranie nezmyselných kreslených obrázkov. V druhom rade by som chcel vyzdvihnúť Bratislavu ako zaujímavé mesto. Ak by sa tento môj blog rozrástol, pridával by som k fotke slovenský aj anglický popis.

Komentáre