Život

Utekajú vám peniaze cez deravé vrecká? Tu nájdete príčiny aj riešenie

"Do veľkej miery za to, koľko máme na účte na konci mesiaca, môžeme sami. Máme pre vás pár tipov, ako zamedziť tomu, že vám budú z vreciek zbytočne vypadávať peniaze."

, 23. marca 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: Jozef Poláček


Blíži sa koniec mesiaca a čísla na vašom účte idú dole rýchlejšie, než rýchlo? Zdá sa vám, že žijete od výplaty po výplatu? Možno to nie je iba vinou mizernej ekonomiky, predražených tovarov a neustále sa zvyšujúcich životných nákladov. Do veľkej miery za to, koľko máme na účte na konci mesiaca, môžeme aj sami. Možno by stačilo, aby sme sa na rodinný rozpočet pozreli triezvym rozumom a prijali patričné opatrenia. Máme pre vás pár tipov, ako zamedziť tomu, že vám budú z vreciek zbytočne vypadávať peniaze.

Urobte si prieskum!



Pokiaľ ide o osobné financie, mnoho ľudí sa snaží robiť radikálne zmeny bez toho, aby vedeli, ako na to. Možno si myslíte, že míňate veľa na potraviny a pritom najviac financií odchádza na zábavu. Bez rozmyslu si zoberiete kreditnú kartu, aby ste sa dostali k peniazom skôr.

Najdôležitejším krokom v tomto prípade je stanoviť si svoje finančné ciele. Zobrať si čas a pripraviť sa na dôkladný osobný finančný audit. Ten bude pozostávať z toho, že zistíte, kde skutočne najviac odchádza z vášho rozpočtu. Odkladajte si účtenky! Tie vás na konci mesiaca stiahnu z oblakov rovno na zem. Rôzne platobné karty a skutočnosť, že peniaze nevidíte, lebo za všetko platíte bezhotovostne, vás nútia nevšímať si tok financií. Audit je teda najlepší začiatok k lepšiemu hospodáreniu.

Nastavte si ciele, ktoré chcete dosiahnuť!



Ak budete myslieť iba na to, že si musíte kúpiť jedlo a zaplatiť elektrinu, finančne nikdy nedospejete a nebudete napredovať. Nastaviť si skutočné ciele je veľmi dôležité aj v tejto oblasti. Rovnako ako pri kariére, aj pri financiách vám pomôže pevne stanovená cesta, po ktorej budete kráčať. Napríklad si poviete, že na konci mesiaca chcete ušetriť 300 eur a v najbližších troch mesiacoch chcete mať na účte 1000 eur. Začnete napríklad sledovať každé euro, ktoré z vašej peňaženky odchádza, obmedzíte použivanie kreditných kariet, znížite výdavky na potraviny. Možno sú to malé ciele, ale naučia vás disciplíne a rozmýšľať nad zbytočným míňaním. Ak to zvládnete, tak budete pripravení na to, aby ste si mohli stanoviť väčšie ciele.

Zostavte si reálny rozpočet podľa vašich skutočných možností!



Tento krok je veľmi dôležitý. Míňajte na to, na čo máte! Nesnažte sa hrať na niekoho, kým nie ste! Teraz, keď ste zistili, aký je váš tok peňazí, je dôležité urobiť si rozpočet. Veľmi veľa ľudí si svoj rozpočet iba predstavuje. Ak ste zvykli míňať trebárs 600 eur mesačne za potraviny, nesnažte sa ho radikálne skresať z jedného mesiaca na druhý. Zostavte ho podľa toho, ako ste míňali po minulé mesiace. Ak ste zvykli míňať 450 až 500 eur na potraviny posledné tri mesiace, tak počítajte s touto sumou vo vašom rozpočte. Viete, že vám to bude stačiť a neprečerpáte váš rozpočet.

Šetrite s rozumom!



"Penny wise, pound foolish“(rozumný pri centoch, blázon pri eurách). Je to fráza, ktorú najlepšie vystihuje prax. Zaoberáte sa príliš malými vecami a veľké vám unikajú. Chcete sa skutočne zbaviť svojich finančných problémov? Zamerajte sa teda na tie oblasti, ktoré najviac ovplyvňujú váš život. Napríklad si odopriete výdatný obed, vzdelávací kurz alebo tri eurá v kaviarni s priateľmi, lebo na to nemáte, no mesačne zaplatíte 50 eur za káblovú televíziu s 1000 programami, ktoré v živote nebudete pozerať. Čo má teda väčší vplyv na vaše finančné problémy? Zdravý životný štýl alebo nepotrebné veci, ktoré v praktickom živote vôbec nevyužijete?

Komentáre