Život

Obec Jablonov nad Turňou bude hostiť prvý ročník vínneho festivalu

"Medzinárodný vínny festival sa uskutoční v Granáriu, vidieckom penzióne vytvorenom zo spustnutej historickej sýpky zo 17. storočia."

TASR, 9. júla 2021 11:42
Ilustračná snímka Foto: TASR/Lukáš Grinaj

V pivniciach historickej sýpky zo 17. storočia v obci Jablonov nad Turňou v Rožňavskom okrese sa počas soboty (10. 7.) pri príležitosti prvého ročníka podujatia Chateau Wine Festival stretnú výrobcovia a distribútori kvalitných vín. Ako o tom TASR informovala výkonná riaditeľka krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková, na medzinárodnom festivale sa predstavia vinári zo Slovenska, Maďarska i Moravy.

„V našom kraji máme viac lokalít, kde sa produkujú fantastické vína, ktoré by obstáli aj v medzinárodnej konkurencii. Teším sa na prehĺbenie spolupráce distribútorov a výrobcov vín, ktorých spojila zaujímavá myšlienka predstaviť oblasti a komunity späté s dlhodobou tradíciou vinárstva,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. Ako dodal, podujatie je tiež dôležitým krokom pre ďalší rozvoj turizmu v regióne Gemera.

Medzinárodný vínny festival sa uskutoční v Granáriu, vidieckom penzióne vytvorenom zo spustnutej historickej sýpky zo 17. storočia, ktorá bola po rekonštrukcii vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku SR a jej súčasťou je i 36 metrov dlhá pivnica. V rámci festivalu sa uskutoční i súťaž vín, ktorú vyhodnotí medzinárodná porota, a chýbať nebude ani degustácia vín.

Sprievodný program obohatia prednášky o degustácii a svete vín aj vystúpenia mužského spevokolu Andrássy Dénes reprezentujúceho päť obcí z regiónu Gemer či maďarského džezového hudobníka Istvána Eleka. Návštevníci sa na podujatí budú môcť zoznámiť i s Turnianskou vínnou cestou, Gemersko-Turnianskym Rádom rytierov vín svätého Urbana a Európskymi rytiermi vína Maďarského spolku.

„Opäť stavíme na nové podujatie v oblasti gastronómie, ktoré je práve v tejto lokalite ako šité na mieru. Otvára nebývalé možnosti naštartovania agroturizmu v lokalite pestrej na mnohé a veľmi zaujímavé prírodné zákutia i pamätihodnosti,“ uviedla Vargová Jurková s tým, že festival má ambíciu stať sa uznávanou súčasťou gastroturizmu v srdci Európy.


Komentáre