Život

Na CykloDobro budú opravovať bicykle z nepotrebných dielov

"Súčasťou podujatia bude aj masová cyklojazda nočnými Košicami."

TASR/Webmagazin.sk, 16. septembra 2020 12:38
Ilustračná snímka. Foto: TASR František Iván

Opravovať bicykle z nepotrebných cyklodielov budú počas Európskeho týždňa mobility občianske združenie (OZ) okolo a Cyklokoalícia Košice. Cieľom podujatia CykloDobro je poskladať čo najviac bicyklov pre ľudí zo sociálne slabších pomerov či domovov dôchodcov. TASR o tom za uvedené OZ informoval Juraj Senič s tým, že verejnosti chcú zároveň prezentovať bicykel ako samozrejmú alternatívu mobility pri rozvoji mesta.

V pivniciach a garážach podľa neho ľudia často odkladajú staré bicykle v rôznom štádiu rozkladu a poškodenia. „Nechýba veľa a bicykel môže znova fungovať. Preto sme už druhý rok po sebe vyzvali všetky cykloshopy a cyklodielne, aby nám pomohli dať dokopy čo najviac pojazdných bicyklov z ,haraburdia', ktoré väčšinou len zavadzia. Bicykle potom darujeme tým, ktorí ich najviac potrebujú,” povedal Senič.

Súčasťou podujatia budú nočná masová jazda mestom, prednášky, premietanie filmu, workshop základného servisu bicykla, základy správneho nastavenia bicykla a zábavný kvíz. „Veríme, že tohtoročný nárast záujmu o mestskú cyklistiku prinúti kompetentných venovať viac pozornosti rozvoju infraštruktúry, doplnkových prvkov či iných kampaní pri tvorení našich ulíc aj pre cyklistickú a pešiu dopravu - nielen tú automobilovú,“ uviedol za Cyklokoalíciu Košice Adrián Chreň.

Tento rok podporia podujatie tri cykloservisy. Prevádzka, ktorá vyskladá najviac bicyklov, získa titul Cyklodobroš. CykloDobro sa ukončí prezentáciou vyskladaných bicyklov na oslavnej jazde a odovzdaním trofeje.
Na archívnej snímke Kulturfabrik Tabačka počas rekonštrukcie. Foto: TASR Milan Kapusta

Druhý ročník akcie sa uskutoční v priestoroch kultúrneho centra Tabačka Kulturfabrik od stredy (16. 9.) do utorka (22. 9.).

Komentáre