Život

Highlighty týždňa: Prekvapenia, emócie, vtipné momenty a konce legiend

"Hokejový ošiaľ sa pomaly končí, vlajky z áut a balkónov postupne miznú. Majstrovstvá v Bielorusku boli plné prekvapení, na ľad aj mimo neho priniesli vtip, prekvapenia aj emócie."

Veronika Rosputinská, 26. mája 2014 6:00
Smutný fínsky brankár Pekka Rinne po prehratom finálovom zápase s Ruskom. Foto: TASR/AP Photo


Jedným z najväčších herných prekvapení boli reprezentanti z Francúzska, ktorí zdolali hokejovú veľmoc javorových listov a prestrieľali aj tím zo Slovenska. Česi pohoreli na Dánoch, Fínov prekvapili Lotyši, Bielorusi takmer vyradili Švédov. A do semifinále nepostúpil ani jeden zo zámorských tímov. Nás však najviac mrzí, že sme stáť ostali už pred bránami do štvrťfinále. Mladí chalani ale ukázali, že nádej slovenského hokeja nie je úplne stratená, len sa musí začať viac hľadať. A možno o čosi efektívnejšie pracovať s mládežou. Ale to je už na iný príbeh.

Majstrovstvá v Bielorusku boli aj plné vtipných či šokujúcich momentov. Novou hviezdou sa prekvapilo stala žena, česká reportérka Hana Ježková. Preslávil ju rozhovor s Fínom Pertim Kontiolom, ktorý vlastne vôbec nič nevie. „Neviem, neviem, neviem,“ vyčerpávajúco odpovedal na každý jej pokus. Naše povestné „Tak určite!“ vyznieva v kontraste s týmto ako duchaplné vyhlásenie.



Majstrovstvá tento rok nevyšli ani Švajčiarom, ktorí vlani bojovali o zlato. O ich osude bolo rozhodnuté už pred posledným zápasom základných skupín, no napriek tomu chceli súpera zdolať. To sa im aj podarilo, ale viac zaujal nepodarený samostatný nájazd v štýle „dvaja na nikoho“, ktorým Thomas Rüfenacht zahodil šancu zvýšiť stav na 4:2. Miesto puku vletel do brány on. A to sa nepočíta?


Koniec legiend


Zápas s Dánskom bol posledným slovenským vystúpením na bieloruskom turnaji a zároveň posledným v kariére legendy s číslom 18. Miroslava Šatana si mnohí nepredstavia inak ako charizmatického muža v národnom drese s hrdým C na hrudi. 39-ročný hokejista neukončil len reprezentačnú, ale profesionálnu kariéru ako takú. "Už v marci po konci klubového ročníka so Slovanom Bratislava som povedal, že to bude moja posledná sezóna a na tom rozhodnutí sa nič nezmenilo. Niekedy sa to skončiť muselo a je to práve dnes," nechal sa počuť po zápase.

Mnohí sa síce nádejajú, že Šatan sa predsa len „zlomí“ a koniec odloží na budúci rok, keď sa majstrovstvá budú hrať v susednom Česku, no tieto hypotézy sám Šatan nepovažuje za pravdepodobné. "Ťažko sa mi verí, že je koniec. Myslím si však, že je to správne rozhodnutie a stojím si za ním. Neviem si predstaviť, čo by sa muselo stať, aby som zmenil názor. Asi by mi musel niekto vstreknúť do krvi nejaký zázračný hormón."



Skončí s kariérou aj český veterán s ikonickým účesom? Po nevyrovnaných výkonoch tímu na týchto majstrovstvách si na svojom oficiálnom facebookovom profile sypal Jágr popol na hlavu a v závere všetkým neprajníkom odkázal: „Mám pre vás skvelú správu: ešte dva zápasy to musíte vydržať a potom ma už nikdy neuvidíte a ani už o mne nikdy nebudete počuť. Snáď to zvládnete!“ A potom pridal aj motto, ktoré sám vymyslel: „Chvála je príjemná, ale kritika potrebná.“ A všetko okorenil aj usmiatymi emotikonmi.

Koniec Niňajovho sveta


Po bieloruskom šampionáte už zrejme nezačujete spoza komentátorského pultu legendu tejto disciplíny Ivana Niňaja, ktorý roky svojimi trefnými a najmä vtipnými poznámkami bavil divákov verejnoprávnej televízie. Z minskej arény ste ho mali možnosť posledný raz počuť počas zápasu Francúzsko – Rusko.

Ktorá hláška z „Niňajovho sveta“ vám najviac utkvela v pamäti?

Komentáre